Η κουζίνα του pontosnews.gr σάς προτείνει σήμερα ποντιακά γιουμουρταλούγια, τα οποία είναι πιτούλες σε σχήμα βάρκας, σαν πεϊνιρλί, γεμισμένες με καβουρμά.
ΥΛΙΚΑ
για τα πιτάκια
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή |
½ φλ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη |
50 ml χλιαρό γάλα |
½ κ.σ. αλάτι |
για τη γέμιση
250 γρ. παρχαροτύρι χοντροτριμμένο, ή άλλο μαλακό τυρί Το παρχαροτύρι είναι αγελαδινό καπνιστό τυρί που θα βρείτε στα καταστήματα με ποντιακά προϊόντα. |
250 γρ. καβουρμάς** ψιλοκομμένος |
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο Ο καβουρμάς είναι κρέας τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, που τσιγαρίζονται σε πολύ σιγανή φωτιά με το λίπος τους. |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, αν είναι φρέσκια.
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βάζουμε σε τηγάνι τον ψιλοκομμένο καβουρμά και το κρεμμύδι.
- Ανακατεύουμε, και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-20 μπαλάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας, τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας και τους δίνουμε σχήμα βάρκας.
- Γεμίζουμε με τον καβουρμά και από πάνω βάζουμε από λίγο παρχαροτύρι.
- Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄.
- Ψήνουμε στους 190° για 20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσουν.