Προκαλούν οι Τούρκοι: Δεν θα μας διδάξει η Ελλάδα για τις θρησκευτικές ελευθερίες
«Λάδι στη φωτιά» και συνέχεια στη ρητορική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί δίνει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Απαντώντας στην αντίστοιχη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα επισημαίνει ότι «δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας είχε τονίσει ότι «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχωράει ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα και η αδιαφορία τους είναι «είναι γνωστή σε όλους». Επανέρχεται δε στο ζήτημα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους, αναφέροντας ότι «η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τεμένη ανοιχτά για λατρεία παρά τον μουσουλμανικό πληθυσμό της, που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» – γεγονός πραγματικό που αγνοεί όμως ότι πρόσφατα οριστικοποιήθηκε το κοινοπρακτικό σχήμα που θα κατασκευάσει το τέμενος αυτό στην ελληνική πρωτεύουσα..
Πάντως, παρά την πολύ επιθετική αυτή ανακοίνωση, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένη σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών όπως διαφαίνεται από την έκκληση υποεπιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με αρμοδιότητα θέματα Ευρώπης, προς την Άγκυρα να διευκολύνει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η υποεπιτροπή ζητεί από την Τουρκία να ανοίξει και πάλι η Σχολή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση, όπως και να ικανοποιηθούν όποια άλλα ζητήματα απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ενδιαφέρον είναι ότι το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε ενώ βρισκόταν για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πηγή: tovima.gr