Το δικό του βιολογικό ρολόι έχει κάθε όργανο. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της γήρανσης ίσως βρίσκεται εκεί
Τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται η γήρανση πιστεύουν ότι ανακάλυψαν κατά κάποιον τρόπο επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι εντόπισαν το βιολογικό ρολόι του γονιδιώματος που φαίνεται ότι θα τους οδηγήσει στη λύση για την αντιμετώπισή της.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) διαπίστωσαν ότι ο ιστός κάθε οργάνου έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κάποια από αυτά γερνούν πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα (π.χ. το γυναικείο στήθος).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας τέτοιος μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να δώσει και πολύτιμες πληροφορίες για την πρόκληση του καρκίνου, καθώς και για την εξέλιξη της έρευνας στον τομέα των βλαστοκυττάρων.
Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο μηχανισμός αυτός έχει να κάνει με κάθε όργανο και κάθε ιστό ξεχωριστά, όπως άλλωστε και με τους κυτταρικούς τύπους. Αντίθετα, μέχρι σήμερα ό,τι είχε ανακαλυφθεί σε σχέση με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού συνδέεται με τις ορμόνες, το σάλιο και τα τελομερή.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Genome Biology, για να καταλήξουν σ’ αυτά τα συμπεράσματα εστίασαν τη μελέτη τους στη μεθυλίωση των κυττάρων, η οποία είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται στον οργανισμό με φυσικό τρόπο και μεταβάλλει χημικά το DNA.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 121 ομάδες στοιχείων που είχαν εντοπιστεί από προηγούμενες μελέτες, κατά τις οποίες είχαν γίνει αναλύσεις σε υγιή ανθρώπινο ιστό, καθώς και σε καρκινικό.
Με τον τρόπο αυτόν, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για 51 τύπους ιστού και κυττάρων από διάφορα σημεία του σώματος και έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο η μεθυλίωση του DNA επηρεάζεται από την ηλικία και μάλιστα από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την ηλικία των 101 ετών!
Με τη βοήθειά τους, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να συγκρίνουν τη βιολογική ηλικία των οργάνων με τη χρονολογική και διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν απολύτως ακριβή.
«Ο εντοπισμός μιας ομάδας βιοδεικτών που έχει σχέση με το πέρασμα του χρόνου σε ολόκληρο τον οργανισμό ήταν για εμάς μια πρόκληση που είχε διάρκεια τεσσάρων ετών», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Steve Horvath, καθηγητής ανθρώπινους γενετικής στο UCLA.
«Για να καταπολεμήσουμε τη γήρανση, θα πρέπει πρώτα να έχουμε έναν αντικειμενικό τρόπο για να τη μετρήσουμε. Ο σκοπός μας πλέον είναι να βοηθήσουμε τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι αυτό που επιταχύνει ή επιβραδύνει τη διαδικασία της ανθρώπινης γήρανσης».
Πηγή: naftemporiki.gr