Εσφαλμένα μηνύματα περνά στους μαθητές της Γ’ Λυκείου χάρτης που αναδημοσιεύεται για τρίτη χρονιά στο βιβλίο της Ιστορίας και αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Ο παραπλανητικός χάρτης βρίσκεται στη σελίδα 130 του βιβλίου «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου» και αναφέρεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στη «χλιαρή» και πονηρή λεζάντα που συνοδεύει τον συγκεκριμένο χάρτη αναφέρεται ότι πρόκειται για «χάρτη των κυριότερων ναζιστικών στρατοπέδων στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, όπου θανατώθηκαν εκατομμύρια κρατούμενοι. Ο χάρτης αναπαριστά την πολιτική δομή της Ευρώπης που είχαν επιβάλει κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους οι κατακτητές».
Επειδή όμως οι εικονογραφήσεις αποτυπώνονται στη μνήμη φωτογραφικά, η εντύπωση που μένει στον μαθητή είναι ότι… τουλάχιστον από το 1940 τα Σκόπια ονομάζονταν «Μακεδονία»! Φυσικά, αν ο χάρτης πέσει στα χέρια παραχαρακτών της ελληνικής Ιστορίας, θα αποτελέσει το καλύτερο δώρο! «Ελληνικό βιβλίο Ιστορίας αποκαλύπτει ότι η Μακεδονία υπήρξε επαρχία κράτους που δεν ανήκε στην ελληνική επικράτεια» θα είναι η λεζάντα που θα συνοδεύει τον συγκεκριμένο χάρτη.
Σίγουρα πρόκειται για αβλεψία και όχι για προμελετημένη πράξη που στόχο έχει να δημιουργήσει «πάτημα» σε παραχαράκτες της ελληνικής Ιστορίας. Σε μια εποχή που «ο συνωστισμός της Σμύρνης» και «το παραπάτημα των χορευτριών στο Ζάλογγο» επιχειρείται να γίνει καθεστώς και «ιστορική συνείδηση», θα έπρεπε να είχε διορθωθεί η λεζάντα ως εξής: «Ο χάρτης αναπαριστά την παραχάραξη της ιστορικής διαδρομής της Ευρώπης που είχαν επινοήσει και επιβάλει οι κατακτητές. Οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου Μακεδονία με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής».
Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Espresso» ότι «η κατεχόμενη Ευρώπη αναπαρίσταται με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Ενα τμήμα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της “επαρχίας” της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ως προς το μέγεθος της γραμματοσειράς που ισχύει και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών. Με κανέναν τρόπο ο όρος Μακεδονία δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος. Οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής».
Πηγή: madata.gr