Το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, και προβλέπει ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις για ορισμένους ιδιοκτήκτες.
Μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν και νέες αλλαγές -κυρίως για τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμών, όπως και τα γεωργικά κτίσματα. Ανοικτό και το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου μεταβίβασης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο φόρος θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Όπως είπε, η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.
Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί για να παρουσιαστεί στα μέλη της τρόικας όταν επιστρέψουν στην Αθήνα.
Ποιοι είναι κερδισμένοι και θα έχουν ελαφρύνσεις:
Όσοι έχουν κατοικία ή διαμέρισμα (ηλεκτροδοτούμενα), σε περιοχές με αντικειμενική αξία μέχρι 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, όπου θα υπάρξει μείωση του φόρου από 15-20%.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ταυτόχρονα και ένα μικρό ή μεσαίο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο σε μη τουριστικές, ή σε ορεινές περιοχές, και εκτός αστικών κέντρων.
Όσοι κατέχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 800.000 ευρώ, λόγω κατάργησης του ΦΑΠ.
Ποιοι είναι οι χαμένοι και θα έχουν επιβαρύνσεις:
Oι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών εντός ή εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.
Όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου που βρίσκονται κυρίως σε Αττική, αστικά κέντρα της επαρχίας, και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές.
Όσοι διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν πλήρωναν το χαράτσι της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.
Πόσο θα είναι ο φόρος:
Ο ελάχιστος φόρος για κατοικίες και διαμερίσματα, ξεκινά από 2,3 ευρώ το τ.μ και φτάνει τα 14 ευρώ. Προσαυξάνεται με συντελεστές παλαιότητας και ορόφου.
Ο φόρος για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ξεκινά από 20 ευρώ, φτάνοντας έως 20.000 ευρώ το στρέμμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Στα οικόπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια), ο ελάχιστος φόρος είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα, φτάνοντας έως και τα 47,25 ευρώ.Αν υπάρχει και κατοικία εντός αγροτεμαχίου, διαμορφώνεται από 7,5 ευρώ έως 236 ευρώ το στρέμμα.
Ενιαίος φόρος ακινήτων και η τρόικα
Η τρόικα επιμένει ότι το ειδικό τέλος θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν δεν εμπιστεύεται τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στο θέμα αυτό και τονίζει πως είναι πολιτική απόφαση η δημιουργία ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα εισπράττεται από τις εφορίες.
«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους»,δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στο μαξίμου, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των οικοπέδων σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες
«Αγκάθι» παραμένει η εισπραξιμότητα καθώς η τρόικα την εκτιμά στο 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8-3,9 δισ. ευρώ για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη στο 80%, που σημαίνει ότι βεβαίωση φόρων θα πρέπει να περιοριστεί στα 3,5-3,6 δισ. ευρώ.
Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της τρόικας, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την πρόβλεψη ρήτρας εισπραξιμότητας του ΦΑΠ. Τα πρώτα στοιχεία για τον ΦΑΠ του 2010 είναι ενθαρρυντικά καθώς είχε εισπραχθεί το 84%.
Πηγή: madata.gr