Ο πόλεμος του μπακλαβά καλά κρατεί, και η τουρκική πλευρά οργανώνει την αντεπίθεσή της με νέο φάκελο, που αυτήν τη φορά βασίζεται στην (κατά τους ισχυρισμούς της) πατρίδα του περίφημου γλυκού του ταψιού, που είναι η πόλη Γκαζιαντέπ.
«Η Τουρκία έβαλε γκολ στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας «Hürriyet», και αναφέρεται στον ελληνοτουρκικό πόλεμο για την… πατρότητα του μπακλαβά.
Το τουρκικό μάρκετινγκ υποστηρίζει ότι το παλαιότερο όνομα της πόλης είναι «μπακλαβάς του Αντέπ», και άρα η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κατοχυρώσει το γλυκό ως δική της εθνική πατέντα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το αίτημα της εν λόγω πόλης στην επίσημη εφημερίδα των Βρυξελλών, κάτι που συνιστά ακόμη ένα βήμα για την οριστικοποίηση της κατοχύρωσης του γλυκού της.
Βεβαίως, το γνωστό έδεσμα προέρχεται από ένα ευρύ μενού της Μεσοποταμίας, όπου εκεί το γεύτηκαν τα αλταϊκά φύλα κατά την κάθοδό τους από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας προς τις περιοχές της Περσίας και της Αραβίας. Ήταν πολύ φυσικό οι Σελτζούκοι και οι Οσμανλήδες στη συνέχεια να «ερωτευτούν» το τραγανό φύλλο του γλυκού, το άρωμα του γαρίφαλου [σ.σ.: ινδικής προέλευσης] και το σιρόπι από γλυκαντικά της εποχής, δηλαδή μέλι ή πετιμέζι.
Το δημοσίευμα της Hürriyet
Κατά τους Τούρκους οι ζαχαροπλάστες, οι οποίοι έμαθαν να κατασκευάζουν το γλυκό από τους Πέρσες και Άραβες μαγείρους, τους Αρμένιους επαγγελματίες και τους Ρωμιούς καταστηματάρχες, υποστηρίζουν τώρα πως το ανατολίτικο αυτό γλυκό, που καταναλώνεται σε όλες τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Βορείου Αφρικής, έχει τουρκική καταγωγή.
Ο «φάκελος μπακλαβάς»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τελικά την εξέταση του θέματος τέσσερα χρόνια μετά την αίτηση που υποβλήθηκε για πρώτη φορά από την πόλη Γκαζιαντέπ, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, έπειτα από έντονη διαμάχη με την ελληνική πλευρά για την πατρότητα του γλυκού.
Η δημοσίευση της αίτησης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μέρους της διαδικασίας για την κατοχύρωση, η οποία περιλαμβάνει αναμονή τριών μηνών για πιθανή κατάθεση ενστάσεων πριν από την επίσημη χορήγηση αναγνώρισης.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της εστίασης για την αναγνώριση τοπικών γεύσεων, με το τουρκικό ινστιτούτο ευρεσιτεχνίας (TPE) να κερδίζει γεωγραφικά δικαιώματα (με ένδειξη ΠΟΠ) σε 147 τοπικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα επίμαχα προϊόντα τα οποία διεκδικούν η Τουρκία, η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες περιλαμβάνονται παραδοσιακά γλυκά όπως το λουκούμι (lokum στα Τουρκικά), αλλά και το ντονέρ, το κεμπάπ, ο πατσάς και η ρακή.
Ωστόσο, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση και στο πεδίο του πολιτισμού, ερίζοντας για την πατρότητα του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, τους γνωστούς χαρακτήρες του Θεάτρου Σκιών.
- Πηγή: zougla.gr.