Σημαντική νίκη στον πόλεμο ενάντια στον καρκίνο πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες, καταφέρνοντας να ξεκλειδώσουν τα γενετικά μυστικά των τριάντα πιο κοινών μορφών καρκίνου, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική επιστήμη, ελάχιστα γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι ειδικοί αναφορικά με το τι πυροδοτεί τις διάφορες μορφές καρκίνου. Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους, ερευνητές συνέκριναν το DNA περισσότερων από 7.000 καρκινοπαθών απ’ όλο τον κόσμο. Τα περιστατικά περιελάμβαναν τις πιο κοινές μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, του εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.
Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων του DNA, που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το τσιγάρο και η ηλιακή ακτινοβολία. Οι επιστήμονες αναζήτησαν συνήθεις αλληλουχίες στον γενετικό κώδικα των όγκων που προκαλούνται από τις μεταλλάξεις και ανακάλυψαν είκοσι μία που ευθύνονται για συνολικά τριάντα είδη καρκίνου. Κάποιες εξ αυτών, όπως εκείνες που προκαλούνται από το κάπνισμα, ήταν αναμενόμενες, ωστόσο υπήρξαν και εκπλήξεις, όπως, για παράδειγμα, μια αλλοίωση που αποδείχτηκε ότι προκαλείται από πρωτεΐνη που συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Μερικές από τις αλληλουχίες που αποδείχτηκαν συνήθεις στο DNA των όγκων, εντοπίστηκαν μόνο σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ενώ άλλες, όπως τα σημάδια που αφήνει πίσω του το γήρας, ανιχνεύτηκαν σε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου. Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ενώ ο μέσος όρος αλλοιωμένων αλληλουχιών ανά είδος καρκίνου είναι δύο, στον καρκίνο του μαστού εντοπίστηκαν πέντε και στου ήπατος έξι.
Το επόμενο βήμα τους θα είναι επομένως να εξετάσουν ποιες τροφές, ποτά, συνήθειες ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες προκαλούν τις συγκεκριμένες αλλοιώσεις του DNA, προκειμένου να οδηγηθούν σε νέους τρόπους πρόληψης της νόσου, όπως συμβαίνει με τη διακοπή του καπνίσματος ή τη χρήση αντηλιακού. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη γενετική του καρκίνου, θα επιταχυνθεί η αναζήτηση νέων θεραπειών, ενώ κάποια υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα σε όγκους που προκαλούνται από συγκεκριμένες γενετικές αλλοιώσεις.
Πηγή: madata.gr