Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Υγείας μετά την αποκάλυψη του σχεδίου του υπουργείου, το οποίο προβλέπει να μπουν στην κινητικότητα ακόμα και γιατροί από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την αλλαγή ρόλου έξι νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία και θα μετατραπούν είτε σε αστικού τύπου κέντρα υγείας είτε σε νοσοκομεία χρονίως πασχόντων.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Για «νοσοκομεία που θα αλλάξουν χαρακτήρα» κάνει λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στο πρώτο κύμα συγχωνεύσεων μπαίνουν σε κινητικότητα συνολικά 1.342 άτομα, ανάμεσά τους και 300 γιατροί. Οι αλλαγές αφορούν τα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα:
– Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών)
– Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη)
– Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
– Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική)
– Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
– Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμινγκ).
Πιο συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών) θα παραμείνουν οι 90 από τους 395 εργαζόμενους που έχει σήμερα και θα μετατραπεί σε πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ. Προβλέπεται επίσης η αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για τη μεταστέγαση της 2ης ΥΠΕ και η παραμονή της μονάδας τεχνητού νεφρού που θα ενταχθεί επίσης στον ΕΟΠΥΥ.
Το Σπηλιοπούλειο θα μετατραπεί σε Παθολογικό Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας. Θα δημιουργηθεί επίσης κέντρο ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης εξωτερικά ιατρεία μίας στάσης.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα καταργηθεί και το κτιριακό του συγκρότημα θα ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, προβλέπεται πλήρης κατάργηση του Ινστιτούτου Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ενώ για το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής προβλέπεται η μετατροπή του σε ιατρεία μίας στάσης και η δημιουργία εξωτερικών ιατρείων ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.
Τέλος, το «Αμαλία Φλέμινγκ» θα συγχωνευτεί με το «Σισμανόγλειο» και το Παίδων Πεντέλης και ταυτόχρονα θα μετατραπεί από γενικό νοσοκομείο σε νοσοκομείο αποκατάστασης, στο οποίο θα παραμείνουν η παθολογική, η καρδιολογική και η ορθοπεδική κλινική.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεν είναι η τελική μας απόφαση. Όμως κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για την υλοποίηση του τελικού σχεδίου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι δεν θα κλείσει πουθενά νοσοκομείο αλλά θα υπάρξουν νοσοκομεία που θα αλλάξουν χαρακτήρα.
«Παραλύει» την Τετάρτη η Δημόσια Υγεία
Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Τετάρτη τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας , το ΕΚΑΒ και οι δομές της Πρόνοιας, καθώς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την κινητικότητα, μέσω διαθεσιμότητας, 2.500 υγειονομικών, που οδηγεί όπως υποστηρίζουν στην απόλυση, σε λουκέτα στα Νοσοκομεία και τη διάλυση του ΕΣΥ».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρει ότι «οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων, οι καταργήσεις 770 μονάδων, τμημάτων του ΕΣΥ, οι νέοι οργανισμοί, οι πιθανές καταργήσεις ολόκληρων κλάδων θα είναι τα εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της ανάλγητης πολιτικής στο χώρο της Υγείας».
Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας τους αν και προς στιγμήν όπως αναφέρουν φαίνεται ότι εξαιρούνται από τις διαθεσιμότητες, στέκονται δίπλα στους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία «που απειλούνται με απόλυση».
Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κρίνει πως οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ «θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικα και απολύει εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6.000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας».
Πηγή: madata.gr