Μύθος ή πραγματικότητα ότι ο καφές βλάπτει;
O κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διατροφολόγος, εξηγεί πότε ο καφές βλάπτει τον οργανισμό μας και με ποια κριτήρια πρέπει να τον επιλέγουμε.
Περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο καθώς ο καφές διεκδικεί τα πρωτεία ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ροφήματα. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες είναι επικεντρωμένοι στην καφεϊνη, το βασικό συστατικό του καφέ, και κυρίως στην δράση της.
Ο καφές βλάπτει τον οργανισμό;
Η καφεΐνη, διότι μιλώντας για καφέ, εννοούμε την καφεϊνη, αποτελεί μια ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας το. Η δράση της καφεϊνης σχετίζεται με την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνει κανείς και κατ’ επέκταση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Κάποιοι άνθρωποι, βέβαια, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στη δράση της καφεΐνης, όπως για παράδειγμα οι έγκυοι, για τις οποίες επιβάλλεται έλεγχος στην ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.
Ποια είναι η φυσιολογική ποσότητα της καφεϊνης που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας;
Μια φυσιολογική συγκέντρωση καφεΐνης είναι περίπου 400 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Ένας ελληνικός καφές έχει περίπου 50 μικρογραμμάρια καφεΐνης, ένας εσπρέσο έχει 100, ένας γαλλικός έχει 100 με 150, ενώ ο νες είτε ο φραπές έχει 400. Άρα, μπορούμε να επιλέγουμε διάφορα είδη καφέ αλλά το σημαντικό είναι να φτάνουμε στα όρια τον οργανισμό μας.
Παίζει ρόλο η ώρα της πρόσληψης της καφεϊνης;
Βεβαίως, το ιδανικό είναι να μην επιβαρύνουμε με τη μέγιστη ποσότητα καφεϊνης τον οργανισμό μας τις βραδινές ώρες. Π.χ μπορούμε να πιούμε έναν πιο δυνατό καφέ το πρωί, ίσως έναν ή δύο ελληνικούς καφέδες, και εάν επιθυμούμε φραπέ καλύτερα να πίνεται το πρωί και να είναι ο μοναδικός καφές της ημέρας.
Πηγή: boro.gr