Φάρο της Ανατολής αποκαλούσαν, το μεγαλοπρεπές Φροντιστήριο Τραπεζούντας, που χτίστηκε το 17ο αιώνα στην πόλη αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού και φώτισε το νου και τη συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου.
Χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της εποχής, από το οποίο πέρασαν υψηλές προσωπικότητες. Το μεγαλοπρεπές κτίριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, που ονομάστηκε «Φάρος της Ανατολής», ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και πήρε το όνομα Φροντιστήριο. Διευθυντής του ήταν ο Ματθαίος Παρανίκας.
Το 1902 , ολοκληρώθηκε η ανέγερση του νέου κτιρίου του Φροντιστηρίου, πάνω στα βράχια της παραλίας της Τραπεζούντας. Το επιβλητικό κτίριο είχε σχήμα Π, διέθετε 40 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, αποθήκες και από την πλευρά της θάλασσας σε δύο επιπλέον ορόφους, λειτουργούσαν κλειστό και ανοικτό γυμναστήριο.
Το Φροντιστήριο συντέλεσε στη διαμόρφωση ελληνικής και χριστιανικής συνείδησης των ελληνοποντίων.
Ισχυρότατες προσωπικότητες δίδαξαν στο Φροντιστήριο, και επέδρασαν σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά πράγματα της Τραπεζούντας. Μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Τραπεζούντιος ιδρυτής του Σεβαστός Κυμινήτης, ο Σάββας Τριανταφυλλίδης, ο Σάββας Κωνσταντινίδης, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, κ.ά.
Με δική τους πρωτοβουλία εξέδιδαν διάφορα έντυπα, μέσα από τα οποία περνούσαν την άρχουσα ιδεολογία του Φροντιστηρίου.
Κατάφερε να λειτουργήσει μέχρι το 1922, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες και το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκε οριστικό τέλος στην λειτουργία του.
Σήμερα το κτήριο του φροντιστηρίου, συνεχίζει να προσφέρει στέγη, στους σπουδαστές της Τραπεζούντας.
Δείτε φωτογραφίες από το Φροντιστήριο Τραπεζούντας στο τέλος του κειμένου…
Φωτογραφίες: Λένα Σαββίδου, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν.Τρικάλων
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.
Pontos-News.Gr