Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές προσπάθειες για την ανόρθωση της Οικονομίας, δίνει με άρθρο του την Παρασκευή ο Economist διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αν και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν».
«Πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα χρόνο», γράφει ο συντάκτης του Economist, περιγράφοντας το ζοφερό κλίμα για την Αθήνα πέρσι, με τη χαοτική απειλή για επιστροφή στη δραχμή και συγκρίνοντας το με την κατάσταση σήμερα, όπου, παρά το ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, «η ανάκαμψη μπορεί να είναι στη επόμενη γωνία».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον Economist και στην επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα καθώς πλέον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλησιάζει κοντά στη γραμμή τερματισμού.
«Πόσα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα χρόνο»
«Η απειλή του Grexit έχει υποχωρήσει», σημειώνει ο Economist και εξηγώντας αναφέρει την εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον τα ξένα hedge funds στα κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια που εισρέουν στα ταμεία της χώρας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, επειδή πλέον υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις – ορόσημα για τη χώρα, το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος , την μικρή ανάπτυξη που αναμένεται για το 2014 και την ακόμα μεγαλύτερη κατά 2% το 2015.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ρόλο που έχει παίξει ο Αντώνης Σαμαράς στη σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος. «Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να κρατήσει την εύθραυστη συμμαχία του υπό έλεγχο: Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχτηκαν ακόμη και περικοπές στην υγεία και στο κοινωνικό κράτος και τώρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – απλά ρίχνουν το φταίξιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΔΝΤ».
Ωστόσο, το άρθρο του Economist δεν παραλείπει να σημειώσει και την «τρομακτική κληρονομιά» που έχει αφήσει πίσω της η κρίση: «Πεντέμισι χρόνια ύφεσης έχουν εξαφανίσει πάνω από το 25% της οικονομίας και περισσότερο από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες έμποροι και βιοτέχνες έχουν επίσης διαλυθεί. Η ανεργία είναι πάνω από το 27% που αποτελεί ρεκόρ. Για τους νέους είναι πάνω από 60%», σημειώνει ο Economist.
Πηγή: tanea.gr