Καθόλου απλή δεν θα είναι η εξαίρεση των ευπαθών ομάδων, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες από την πληρωμή του χαρατσιού, με δεδομένο ότι θα πρέπει να προσκομίζουν στην εφορία πολλά διαφορετικά δικαιολογητικά.
Έτσι, με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, θα πληρώνουν μειωμένο φόρο με χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ αντί 3 ευρώ και άνω, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, ενώ από την απόφαση αυτή δεν εξειδικεύονται οι όροι για την ελάφρυνση όσων βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, για τα οποία θα απαιτηθεί άλλη ειδική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο
Τι ορίζεται με την εγκύκλιο:
• Πολύτεκνοι: Να προσκομίσουν φωτοτυπίες της φετινής δήλωσης Ε1 και του εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010.
• Ανάπηροι: Απαιτείται επιπλέον βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας,
• Άνεργοι: Απαιτείται και ειδική βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.
Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν υπέβαλλαν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και φορολογίας εισοδήματος (Ε1) χάνουν την ελάφρυνση.
Σε κάθε περίπτωση ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα, κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρεί αυτός απαραίτητο.
Ειδικότερα, για να πετύχει την ελάφρυνση στο ΕΕΤΑ, ο δικαιούχος θα προσκομίσει φωτοτυπίες της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του αιτούντος, του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή, αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.
Προσοχή γιατί ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.
Οι προϋποθέσεις για τον μειωμένο συντελεστή
• η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ
• το οικογενειακό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ
• το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ
• η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικές περιπτώσεις:
Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ο μειωμένος συντελεστής (0,5) του Ε.Ε.Τ.Α. εφαρμόζεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους αναπήρους, για ένα μόνο ακίνητο, εφόσον ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο, που, το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, ή, αν πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτού.
Real.gr
Πηγή: madata.gr