Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο, με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το άρθρο 24 της παραγράφου 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλάζει τα δεδομένα στο ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, στην οποία προχώρησαν χιλιάδες πολίτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση του νόμου 4014/2011. Οι συγκεκριμένες διατάξεις προέβλεπαν τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με δεδομένο ότι 500.000 πολίτες μπήκαν στη σχετική ρύθμιση, καταβάλλοντας μάλιστα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ερώτημα βέβαια τώρα που προκύπτει είναι αφενός εάν θα επιστραφούν τα ποσά αυτά τα οποία έχουν πληρωθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» η οποία θα προκύψει για τα δημόσια έσοδα.
Κατά τη διάρκεια πάντως της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου ο νόμος 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων είχε δεχθεί έντονα πυρά από τους προσφεύγοντες οι οποίοι είχαν καταγγείλει πως πρόκειται για «νομοθέτημα πελατειακής διευθέτησης που ακυρώνει το κράτος δικαίου και τις αρχές του Συντάγματος για το χωροταξικό σχεδιασμό».
Αμφιβολίες εκφράστηκαν ακόμη και για την εισπρακτική λογική του, καθώς, όπως αναφέρθηκε, τα έσοδα είναι πολύ περιορισμένα για να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία ήταν εισηγήτρια της υπόθεσης αναφέρθηκε στη στρεβλή πορεία του νόμου και στη συρρίκνωση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» υπέρ του δημοσιονομικού συμφέροντος. Αίσθηση εξάλλου είχε προκαλέσει η παραδοχή από τη νομική εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος πως «άλλες ήταν οι αρχικές προθέσεις του νόμου που σχεδιάστηκε για να πηγαίνουν όλα τα έσοδα στο περιβάλλον». Τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς ένα «σεβαστό κομμάτι (97%) των προστίμων προορίζεται για τη δημοσιονομική εξυπηρέτηση».
Σημεία αιχμής, σύμφωνα με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, είναι η χρήση επίσημων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ακινήτου στη ρύθμιση, η λειτουργία του μηχανισμού «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ο οποίος έχει σχεδόν εξουδετερωθεί, αφού οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου» μεταφέρονται σε ποσοστό 97,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δεν κινείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός που έχει από το νόμο συνδεθεί με τις τακτοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και άλλων περιοχών υποστηρίζοντας ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών κ.λ.π.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
Πηγή: madata.gr