Δείτε πόσο κοστίζει ένας φαντάρος στην οικογένειά του, που λίγο έλειψε να φορολογηθούν, με την γκάφα του υπουργείου Οικονομικών για υποβολή φορολογικής δήλωσης για όλους όσοι είναι πάνω από 18 ετών.
Στην γειτονική Τουρκία ο Ερντογάν ανακοίνωσε την καταβολή μισθού στις φτωχές οικογένειες που έχουν παιδιά που υπηρετούν στον στρατό. Η είδηση που μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στο Onalert, έχει την σημασία της για την Ελλάδα, όπου οι κυβερνώντες λίγο έλειψε να …φορολογήσουν όχι απλά τις οικογένειες αλλά και τους ίδιους τους στρατιώτες! Χρειάστηκε να γίνει μεγάλη φασαρία για να καταλάβουν οι ανεκδιήγητοι γραφειοκράτες ότι αυτό θα ήταν ένα ακόμη τραγικό λάθος.
Και ποιους στρατιώτες, ποιες οικογένειες σκέφτηκαν να φορολογήσουν τα “σαϊνια” του υπουργείου Οικονομικών, που μπορεί να έχουν πτυχία…με το μέτρο είναι βέβαιο όμως ότι δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματική ζωή.
Έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στο πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος της στρατιωτικής θητείας για την ελληνική οικογένεια. Κόστος που τώρα στην κρίση γίνεται πλέον αβάσταχτο.
Στρατιώτες βγάζουν όλη τη θητεία τους χωρίς να παίρνουν άδεια, πολλές φορές αρνούνται ακόμη και έξοδο να πάρουν αφού δεν έχουν στην τσέπη ούτε ευρώ. Και μπορεί οι “υπερπατριώτες” του πληκτρολογίου να τους ειρωνεύονται ενθυμούμενοι τις “ηρωϊκές” τους εποχές , να τους ψέγουν επειδή έχουν το θράσος να εκφράζουν το προβληματισμό τους και να ζητούν κι άλλη θητεία για να …στρώσουν, υπάρχει όμως και η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών που άλλα λέει.
Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων “τιμολόγησε” το κόστος της θητείας ενός στρατιώτη. Και ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχουν υπερβολές σε κάποιες εκτιμήσεις είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτή την εποχή ακόμη και το μισό των 3.300 ευρώ που έχει κοστολογήσει τη θητεία να ισχύει, είναι πολύ για την ελληνική οικογένεια.
Ιδού λοιπόν το κόστος της θητείας:
· Έξοδα ρουχισμού-προετοιμασίας θητείας.
Τα 3 μπλουζάκια και αντίστοιχα ζευγάρια κάλτσες δεν αρκούν για να υπηρετήσει κάποιος 9 μήνες θητεία. Μπλούζες, υπνόσακοι, λουκέτα, ωτοασπίδες για τις βολές, ισοθερμικά, γυαλιστικά αρβυλών και άλλα απαραίτητα…Κόστος : 160 Ευρώ
· Ξυριστικά- είδη ατομικής υγιεινής και καθαρισμού.
Κόστος : 100 Ευρώ
· Κόστος μετακινήσεων
Για να υπολογιστεί το παρακάτω κόστος ελήφθησαν υπόψη τα έξοδα μετακίνησης στο κέντρο, τα έξοδα μετακίνησης γονέων στο επισκεπτήριο και στην ορκωμοσία, τα έξοδα επιστροφής από την άδεια ορκωμοσίας, τα έξοδα αδειών Χριστουγέννων-Πάσχα και 4 προσωπικών αδειών καθώς και της επιστροφής μετά την ολοκλήρωση της θητείας. Από τα παραπάνω τα έξοδα «πήγαινε-ελα» για μια από της άδειες υπολογίστηκε μηδενικό κόστος. Σε όποιον φανούν πολλές οι μετακινήσεις να ενημερώσουμε ότι οι διοικητές όλων των στρατοπέδων στη Μυτιλήνη για παράδειγμα δύσκολα επιτρέπουν να πάρει ο φαντάρος παραπάνω από 10 μέρες άδεια… Για κάθε ταξίδι αθροιστήκαν και τα παράπλευρα έξοδα μετακινήσεων όπως ένα σάντουιτς σε ένα δωδεκάωρο ταξίδι με καράβι, νερό και λοιπές… πολυτέλειες. Η μια μετακίνηση επίσης ήταν αεροπορικώς κάτι που δύσκολα θα αποφύγει ο φαντάρος, ειδικά στην ειδική άδεια. Ακόμη εληφθησαν υπόψη το συνολικό κόστος των εισιτηρίων μετρό-λεωφορείων-ταξί, αλλά και τα έξοδα διατροφής των γονέων κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίων-ορκωμοσίας (δεν νομίζω ότι να πιστεύει κανείς ότι ένας μεσήλικας θα μπορέσει να κάνει αυθημερόν ταξίδι στο μέχρι την Τρίπολη, τη Σπάρτη ή τα Γρεβενά για παράδειγμα)
Κόστος : 800 Ευρώ
· Έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας εκτός στρατοπέδου.
Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι κάθε στρατιώτης έχει μια έξοδο για κάθε μια ή δυο υπηρεσίες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Κέντρο Νεοσύλλεκτων — 2 έξοδοι
ΣΠΕΝ —————————-15 έξοδοι
Εκπαίδευση ειδικότητας–10 έξοδοι
Υπόλοιπη θητεία – ———-80 έξοδοι
Σύνολο 107 έξοδοι
Ο παραπάνω υπολογισμός έγινε θεωρώντας ότι από τους υπόλοιπους 6,5 μήνες θητείας- αν αφαιρέσουμε 1 μηνά αδεια- για 2,5 μήνες θα ισχύει μια έξοδος ανά υπηρεσία και στους υπόλοιπους 4 μήνες μια έξοδος ανά δυο υπηρεσίες.
Κόστος εξόδων. Δεδομένου ότι χάνοται για τον στρατιώτη ένα, τουλάχιστον γεύμα το κόστος της εξόδου υπολογίζεται στα 12 ευρώ αθροίζοντας σε αυτό έναν καφέ –χυμό κτλ.
Κόστος: 1284 Ευρώ
· Κόστος Ζώης στο στρατόπεδο
«Χαμένα» προγεύματα, ισχνές μερίδες φαγητού, μη πόσιμο νερο, είναι ορισμένα που θα καλεστεί να συμπληρώσει ο οπλίτης από την τσέπη του κάνοντας έτσι και τη ζωή του στο στρατόπεδο πολυδάπανη
Κόστος: 960 Ευρώ
· Συνολικό Κόστος: 3300 ευρώ
Επαναλαμβάνουμε: Ακόμη κι αν θεωρήσουμε αυτό το κόστος υπερβολικό, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι οι στρατιώτες πρέπει να ζουν ως Σπαρτιάτες, το κόστος της στρατιωτικής θητείας για την ελληνική οικογένεια είναι απαγορευτικά υψηλό!
Γι΄ αυτό και είναι απαράδεκτο το “κόψιμο” των δωρεάν μετακινήσεων των στρατιωτών. Θέμα για το οποίο ακόμη κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό.
Πηγή: onalert.gr