Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης Εύξεινος Πόντος διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.
Όταν η αστρονομία συναντά την αρχαιολογία, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα. Ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κ. Ι. Σειραδάκης «σύστησε» σε μαθητές και τοπικούς φορείς του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης τον μηχανισμό τον Αντικυθήρων, στη διάρκεια διάλεξης στο κινηματοθέατρο «Αλ. Μινωτής, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος».
Μετά το τέλος της διάλεξής του ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου, ενώ κατά την παρουσίαση του δεν ξεχνούσε να αναφέρει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του. Η απορία που κυρίως εκφράστηκε: Πώς κατάφεραν στην αρχαιότητα να κατασκευάσουν έναν τόσο περίπλοκο μηχανισμό, αφού επόμενος ανάλογος σε πολυπλοκότητα ήταν το ρολόι της Πράγας στα μέσα του 15ου αιώνα…
Μεγάλη συμμετοχή
«Καταπληκτική η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε μια διοργάνωση του δήμου. Είχα ένα πάρα πολύ ωραίο και πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο πραγματικά έμεινε να παρακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή παρ’ όλο που κράτησε πολύ η διάλεξή μου. Προσπάθησα να εκλαϊκεύσω τα ευρήματά μας, ελπίζω να τα κατάλαβε ο κόσμος!», σχολίασε ο καθηγητής κ. Ι. Σειραδάκης.
Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Καζαντζίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καϊκατζάνη-Χαραλαμπίδου, Νικόλαος Σουσλόγλου και Νικόλαος Βαλάνος.
Παρακολούθησαν, επίσης μαθητές σχολείων της περιοχής και η διευθύντρια του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Νίκη-Άννα Λευκού, η υπεύθυνη επαγγελματικής εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Σάρρου, η υποδιευθύντρια 2ου ΣΕΚ Σταυρούπολης Κατερίνα Ιωάννου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βαϊτσίδης και ο πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων Χρήστος Κυριακίδης.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης, διότι πέρα από τις καθιερωμένες και γνωστές, παραδοσιακού τύπου εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιεί πάντοτε με επιτυχία, μας εξέπληξε ευχάριστα με τη σημερινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων και στην ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του με την πολύ όμορφη, αποδεικτική και μεταδοτική παρουσίαση στο κοινό, του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σαρειδάκη. Εγώ τον μηχανισμό τον γνώριζα αλλά, δυστυχώς, ένας στους 20000 Έλληνες μπορεί να ξέρει για αυτόν».
Γνωρίζοντας τον μηχανισμό
«Ξέραμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις, τώρα βρήκαμε τον τρόπο που το πετύχαιναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Πρόκειται για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου, ένας χειροκίνητος αστρονομικός ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής υψηλής ακριβείας με ηλικία άνω των 2100 ετών, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων.
Ένα τετραετές ημερολόγιο και συνάμα υπολογιστής που εντόπιζε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό και προέβλεπε τις εκλείψεις. Η ανακάλυψή του έγινε το 1900 μ. Χ. από σφουγγαράδες στη Σύμη που βρήκαν το ναυάγιο ενός καραβιού φορτωμένου με έργα τέχνης και τον εν λόγω μηχανισμό.
Το καράβι είχε βυθιστεί τον 2ο αι. π. Χ. κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, γεγονός που εξηγεί και την ονοματοδότηση του μηχανισμού. Τα θραύσματα του μηχανισμού φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 13% μετά την έκθεση του αρχαιότερου υπολογιστή.
Σήμερα, υπάρχουν έξι μοντέλα προσομοίωσης σον κόσμο. Δύο από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φυλάσσεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» και στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι έρευνες για τον μηχανισμό ακολουθούν η μία την άλλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την πιο πρόσφατη αυτήν του Α.Π.Θ. «The Antikythera Mechanism Research Project» που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ο μηχανισμός περιείχε ενσωματωμένο εγχειρίδιο χρήσης γραμμένο στα ελληνικά ή και αιγυπτιακές λέξεις σε ελληνικό αλφάβητο. Χρησιμοποιώντας τομογραφίες και τεχνικές ανάλυσης δεδομένων όπως το Volume Graphics έχουν διαβαστεί 3000 λέξεις από το εγχειρίδιο αυτό, ενώ προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές βρίσκεται η τομογραφία του θραύσματος D, όπως το έχουν ονομάσει οι μελετητές του.
Για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο http://www.antikythera-mechanism.gr
Παρατήρηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, είναι πως οι νέοι και όχι μόνο στερούνται ολοκληρωμένης γνώσης για τους σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες, για αυτό και ως ανάδοχος του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων πρότεινε να πάρει το σχολείο το όνομα του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Αλεξανδρινού επιστήμονα μαθηματικών και εφευρέτη μηχανισμών και κατασκευών της αρχαίας εποχής.
Της Ελένης Μπεκιαρίδου
Πηγή: unitedreporters.gr
Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.