Πολλές φορές θα έχετε αναρρωτηθεί πώς γίνεται να ξυπνάτε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Άσχετα με την ώρα που έχετε πέσει για ύπνο και πολλές φορές κι όταν δεν δουλεύετε ξύπνατε ακριβώς την ίδια ώρα.
Επιστήμονες πιστεύουν πως ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα λόγω των βιορυθμών μας, δηλαδή του «εσωτερικού ρολογιού» του σώματος που ρυθμίζει τις βιολογικές μας λειτουργίες σε κάθε κύκλο 24 ωρών.
Οι βιορυθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύπνου, είναι εσωτερικοί (δεν επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα) και ρυθμίζονται από τις καθημερινές και συνηθισμένες λειτουργίες του κάθε ανθρώπου.
Έτσι εξηγείται γιατί ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται την ίδια ώρα κάθε πρωί, το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί ξυπνάμε την ίδια ώρα.
Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ξυπνάμε ελάχιστα λεπτά πριν μας ξυπνήσει το ξυπνητήρι.
Έρευνες δείχνουν αύξηση συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα όταν έχουμε αντίληψη της ώρας και γνωρίζουμε ότι το ξυπνητήρι έπρεπε να χτυπήσει. Αυτό προκαλείται από το υποσυνείδητο που προβλέπει την ώρα και προτρέπει το σώμα να ξυπνήσει φυσιολογικά.
Η πρόβλεψη και προσμονή μάς κάνει να ξυπνάμε λίγο πιο πριν. Το πρωινό ξύπνημα και ο ήχος του ξυπνητηριού δημιουργούν ένταση, έτσι το υποσυνείδητο μας ξυπνάει λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι για να αποφύγουμε την ένταση.