Καλλυντικά στο φαρμακείο, στο σουπερμάρκετ, στα ειδικά καταστήματα…ποια είναι τα καλύτερα, ποια κάνουν αυτά που υπόσχονται;
Πολλές φορές μπερδευόμαστε με την πληθώρα καλλυντικών που κυκλοφορούν και τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων και δεν ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για μας.
Χημικά ή συνθετικής προέλευσης καλλυντικά:
Τα συστατικά τους: Iχθυέλαια, ορυκτά, ζωικά, φυτικά, συνθετικά προϊόντα βιοτεχνολογίας.
Φυτικά καλλυντικά:
Όλα τους τα συστατικά προέρχονται από φυσικές, μη ζωικές και χημικά ανεπεξέργαστες ουσίες.
Φυτικής προέλευσης καλλυντικά:
Μερικά ή όλα τα συστατικά τους απαρτίζονται από φυσικές ουσίες. Περιέχουν, ωστόσο, και ποσότητα συνθετικών ουσιών.
Βιολογικά καλλυντικά:
Πρόκειται για φυτικά καλλυντικά, με τη διαφορά ότι προέρχονται αποκλειστικά από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.
Η δράση των φυτικών καλλυντικών εξαρτάται από τα συστατικά τους.
-Καλλυντικά που περιέχουν αλόη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς
-Το μέλι και η πρόπολη είναι ιδαίτερα θρεπτικά για το δέρμα δρουν επουλωτικά και ανανεωτικά για τους ιστούς.
-Καλλυντικά που περιέχουν λεμόνι διώχνουν την λιπαρότητα, συσφίγγουν και βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής
-Καλλυντικά με βάλσαμο έχουν επουλωτικές, μαλακτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθούν στις δερματοπάθειες
-Φασκόμηλο και δενδρολίβανο, τονώνουν και ενυδατώνουν
-Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για βαθιά ενυδάτωση . Ευεργετικό για την ξηρότητα στο δέρμα του κεφαλιού.
Μύθοι για τα καλλυντικά:
Το ακριβό καλλυντικό δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο. Πολλές φορές ξοδεύουμε μια “περιουσία” για επώνυμα πανάκριβα καλλυντικά, που δεν μας δίνουν το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαμε. Στην πραγματικότητα πληρώνουμε την “επωνυμία” όχι την ποιότητα.
Τα καλλυντικά αποδεδειγμένα βάσει δερματολογικών ερευνών μπορούν να εισχωρήσουν μόνο στο 5% της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορούν να καταφέρουν στην πραγματικότητα είναι επιδερμική ενυδάτωση. Η σύσφιξη ή η αντιρυτιδική τους δράση, για παράδειγμα είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή και μόνο επιφανειακή και προσωρινή.
Τα καλλυντικά μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας αν δεν είναι υποαλλεργικά ή αν περιέχουν ουσίες ακατάλληλες. Για παράδειγμα προϊόντα για το μακιγιάζ ματιών πολύ συχνά προκαλούν επιπεφυκίτιδες. Τα κραγιόν που τα καταπίνουμε κυριολεκτικά, η λακ που αναπνεύουμε δρουν αθροιστικά στον οργανισμό και μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Και μερικές αλήθειες:
Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φυτικά καλλυντικά παρά χημικά. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν καλλυντικά μόνες τους με υλικά από την κουζίνα τους.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι όσο κουρασμένες κι αν είμαστε πρέπει να καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας πριν κοιμηθούμε από το μακιγιάζ και τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Το δέρμα μας πρέπει να αναπνέει.
Μια φορά την εβδομάδα να κάνουμε πήλινγκ με φυσικό τρόπο, για να απομακρύνουμε να νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα μας να δείχνει πιο λαμπερή.
Να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα και απαραιτήτως αντιηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι, μιας και ζούμε στην Ελλάδα κι ο ήλιος είναι πηγή ζωής μεν, γερνάει την επιδερμίδα μας δε. Οι βιταμίνες C και Ε, επίσης προστατεύουν από τη φωτογήρανση.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ενδείκνυνται κρέμες πλούσιες σε οξέα φρούτων – βοηθούν στην αποβολή των νεκρών κυττάρων.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, το νερό, οι φυσικοί χυμοί, ο καλός ύπνος, η διακοπή του καπνίσματος και η “διακοπή” όλων των στρεσογόνων παραγόντων είναι τα καλύτερα καλλυντικά για την επιδερμίδα μας.
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.
Σχετικά άρθρα:
Σπιτικές μάσκες για να λάμπετε