Κινητό, τηλεόραση, κομπιούτερ, τάμπλετ που χρησιμοποιούνται ακόμη και 2 ώρες πριν κοιμηθούμε, διαταράσσουν την διαδικασία του ύπνου.
Περισσότερο επηρεάζονται οι νέοι και οι έφηβοι. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του Lighting Research Center (LRC) στο Rensselaer Polytechnic Institute, και όπως διαπιστώθηκε, χρήση ενός κινητού, ή της τηλεόρασης πριν κοιμηθούμε, προκαλεί καταστολή της μελατονίνης. Μιας χημικής ουσίας που έχει άμεση σχέση με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας.
Η ορμόνη μελατονίνη παράγεται τη νύχτα ενώ κοιμόμαστε, και παράγεται στον οργανισμό σε συνθήκες σκότους. Ακόμη και το παραμικρό φως, έστω και χαμηλής συχνότητας, ενώ κοιμόμαστε επηρεάζει την παραγωγή της. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διακόπτεται ο ύπνος, ακόμη και δίχως εμείς να ξυπνήσουμε.
Παράλληλα η συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι να χρησιμοποιούν το κινητό τους σαν ξυπνητήρι, απέδειξε ότι προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, λόγω του ότι το κινητό βρίσκεται κοντά στο κεφάλι τους και είναι τεθειμένοι στην ακτινοβολία.
Αργούν να κοιμηθούν και ο ύπνος είναι ταραγμένος, δεν είναι βαθύς με αποτέλεσμα να σηκώνονται το πρωί κουρασμένοι
Μία σουηδική έρευνα συνδέει τη συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου και την ύπαρξή του τελευταίου δίπλα μας, με προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.
Το ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι έφηβοι συνηθίζουν να απαντούν σε γραπτά μηνύματα ακόμη και στον ύπνο τους, ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν καθορίζουμε τα χρονικά περιθώρια που είμαστε σε διαθεσιμότητα τη νύχτα, αφήνοντάς το κινητό μας συνεχώς ανοιχτό και δηλώνοντας μονίμως διαθέσιμοι.
Περίπου το 75% των ανθρώπων ηλικίας από 18 – 44 ετών συνηθίζουν να κοιμούνται με το κινητό δίπλα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2012 στις ΗΠΑ. Αυτό το ποσοστό μειώνεται στους μεσήλικες, ενώ μόνο όσοι είναι άνω των 65 ετών τείνουν να αφήνουν το κινητό τους σε άλλο δωμάτιο από αυτό που κοιμούνται.
Τα στάδια του ύπνου
1) Το πρώτο στάδιο είναι το μεταβατικό, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.
2) Στο δεύτερο εξαφανίζεται κάθε αίσθηση του εξωτερικού περιβάλλοντος.
3) Το τρίτο στάδιο – βαθύς ύπνος- είναι εκείνο κατά το οποίο χαλαρώνουν οι μύες του σώματος.
4) Το τέταρτο είναι το πιο βαθύ στάδιο του ύπνου και το κατ΄ εξοχήν στάδιο των ονείρων, και το πιο τονωτικό για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη βαθέος ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
5) Το τελευταίο στάδιο του ύπνου, το αποκαλούμενο και RΕΜ, χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών. Ο άνθρωπος ονειρεύεται- τα πιο ζωντανά όνειρα καταγράφονται κατά το στάδιο RΕΜ-, όμως οι μύες του παραμένουν ακίνητοι.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να κρατάτε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο και να χρησιμοποιείτε ένα κλασικό ξυπνητήρι.