Από την Εύα την πρωτόπλαστη, ως την πριγκίπισα Νταϊάνα. Γυναίκες που άφησαν εποχή, γυναίκες σύμβολα, γυναίκες που θαυμάσαμε, αγαπήσαμε, προσέφεραν στην κοινωνία και έμειναν στην ιστορία. Ας τις γνωρίσουμε…
Έυα η πρωτόπλαστη
Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο. Αν και “δημιουργήθηκε” από το πλευρό του Αδάμ, κατάφερε να τον κάνει να χάσει τον παράδεισο, με ένα μόνο μήλο. Παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, που διδάσκει ότι μια γυναίκα όλα μπορεί να τα καταφέρει, ακόμη και να… αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο!
Λυσιστράτη η ηρωίδα του Αριστοφάνη (411π.Χ.)
Ξεσήκωσε της γυναίκες της αρχαίας Αθήνας, να ενωθούν για να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους. Όπλο τους ο εκβιασμός της ερωτικής αποχής. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Λυσιστράτης, προκαλούσαν τους άνδρες τους, όσο γίνεται περισσότερο χωρίς όμως τελικά να υποκύπτουν στις επιθυμίες τους. Τελικά μ’ αυτό τον τρόπο κατάφεραν να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ανάμεσα σε Αθηναίους και Σπαρτιάτες και να εξασφαλισθεί η ειρήνη.
Κλεοπάτρα της Αιγύπτου (69 π.Χ. – 30 π.Χ.)
Ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου, πριν αυτή καταστεί επαρχία της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Ο θάνατός της λένε ότι οφείλεται σε δάγκωμα φιδιού, μιας που στο σώμα της, όταν βρέθηκε νεκρή, έφερε μικρά σημάδια από δάγκωμα.
Ιωάννα της Λωραίνης (1412 – 1431)
Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία. Σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της, όπου παρουσιαζόταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ, η αγία Μαργαρίτα και η αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη συνθήκη του Τρουά. Καταδικάστηκε να καεί ζωντανή ως αιρετική αλλά το 1920 ανακηρύχθηκε αγία από την Καθολική Εκκλησία.
Μαρία Κιουρί (1867 –1934)
Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.
Έλινορ Ρούζβελτ (1884 – 1962)
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του Έλιοτ Ρούζβελτ. Καθοριστικό σημείο για τη ζωή της στάθηκε ο γάμος της με τον πέμπτο ξάδερφο του πατέρα της και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Το 1921 ο Φραγκλίνος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και έτσι η Έλινορ άρχισε να εργάζεται και να τον εκπροσωπεί εξ ονόματός του. Από τη θέση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών και προωθώντας τα πολιτικά συμφέροντα του Λευκού Οίκου. Μετά το θάνατο του συζύγου της δήλωσε «Το παραμύθι τελείωσε», πιστεύοντας ότι η γνώμη της δεν θα ενδιαφέρει πια κανέναν. Δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερο λάθος. Ενώ τα χρόνια περνούσαν η επιρροή και το κύρος της συνέχισαν να αυξάνονται. Σήμερα παραμένει μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φεμινιστικών κινημάτων. Ο πρόεδρος Τρούμαν την αποκάλεσε ως πρώτη κυρία του κόσμου για τους αγώνες τις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αμέλια Έρχαρτ (1897 – 1937)
Πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.
Μητέρα Τερέζα (1910-1997)
Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για “τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια”.
Ρόζα Παρκς (1913- 2005)
Έγχρωμη μοδίστρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες και βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται σαν “Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων”.
Εβίτα Περόν (1919 – 1952)
Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού. Παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι χρόνων απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, μιλώντας για τα εργατικά δικαιώματα. Διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας. Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.
Μελίνα Μερκούρη (1920-1994)
Η δική μας Μελίνα, ηθοποιός, αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια. Χρησιμοποιώντας τη δική της ακτινοβολία και λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Ελληνα. Ήταν εκείνη που είπε ότι «Ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» και κατάφερε να το κάνει πράξη
Άννα Φρανκ (1929 – 1945)
Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας. Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ διηγείται με στωικότητα και απρόσμενη ωριμότητα την καθημερινότητα οκτώ εβραίων μέσα στο καταφύγιό τους, από τον Ιούνιο του 1942 ως τον Αύγουστο του 1944. Έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου και η Άννα Φρανκ ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.
Πριγκίπισα Νταϊάνα (1961 – 1997)
Νταϊάνα Σπένσερ πριγκίπισα της Ουαλίας, υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Πρίγκιπα Κάρολου, διαδόχου του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Νταϊάνα είχε το παρατσούκλι “πριγκίπισσα του λαού”, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από τους Βρετανούς υπηκόους και ξεχώρισε για το φιλανθρωπικό της έργο. Έγινε η πρώτη διάσημη που φωτογραφήθηκε να έρχεται σε άμεση επαφή με ασθενή του AIDS το 1987, βοηθώντας, έτσι, στο τέλος του μύθου που ήθελε την ασθένεια να μεταδίδεται με την αφή.
Αυτές ήταν κάποιες από τις πιο διάσημες γυναίκες, που έγιναν σύμβολα για όλες εμάς, τις “άσημες” ηρωίδες της καθημερινότητας που δίνουμε τον αγώνα της επιβίωσης, παραμένοντας στην αφάνεια. Γινόμαστε όμως “διάσημες” στις καρδιές των αγαπημένων μας ανθρώπων.
Χρόνια μας πολλά!
Ζαμπετάκη Ε.
Pontos-News.Gr