Οι γερμανοί επιστήμονες στοχεύουν σε μια νέα σειρά αξεσουάρ «αόρατης» επικοινωνίας όπως π.χ. γάντια ή ρούχα-«πληκτρολόγια»
Θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλος του πληκτρολογίου ή ακόμα και του στυλό. Το airwriter, ή αλλιώς το γάντι που επιτρέπει την σύνταξη μηνυμάτων στον… αέρα είναι πλέον γεγονός και έρχεται από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, στη Γερμανία.
Με τη βοήθεια αισθητήρων και γυροσκοπίων που έχουν ενσωματωθεί στο γάντι, το επαναστατικό αξεσουάρ μπορεί να «διαβάζει» τις κινήσεις του χεριού του χρήστη. Έτσι κατά τη διάρκεια της «γραφής στον αέρα» το προηγμένο σύστημα του γαντιού μεταφράζει τις κινήσεις σε γράμματα σχηματίζοντας στο τέλος τις λέξεις.
Οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις του χεριού του χρήστη, οι οποίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας Bluetooth μεταφέρονται ασύρματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή υπό μορφή σημάτων. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους και η τελική μετάφρασή τους σε λέξεις.
Το μέλλον της «αόρατης» επικοινωνίας
Για κάθε γράμμα της αλφαβήτου το σύστημα δημιουργεί ένα στατιστικό μοντέλο βάσει του μοτίβου κίνησης που καταγράφει, μαθαίνοντας έτσι τον τρόπο «γραφής» του ιδιοκτήτη του. Κάθε μοντέλο αντιστοιχεί σε ένα γράμμα με αποτέλεσμα στο τέλος όλα τα γράμματα μαζί να σχηματίζουν λέξεις. Ακόμα, το «έξυπνο» σύστημα είναι σε θέση να ξεχωρίζει πότε ο χρήστης κουνάει το χέρι του επειδή θέλει να γράψει στον αέρα και ποτέ το κουνά για άλλους λόγους.
Σύμφωνα με τους επινοητές του, το airwriter θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη μηνυμάτων και email. «Το airwriting μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γραφή λέξεων στον αέρα, όπως δηλαδή θα κάναμε επάνω σε έναν αόρατο πίνακα» εξηγεί ο διδακτορικός φοιτητής Κρίστοφ Άμα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εκτιμά ο ίδιος, θα μπορούσε μελλοντικά να ενσωματωθεί σε «έξυπνα» ρούχα που θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να συντάσσουν μηνύματα οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς την ανάγκη επιπλέον εξοπλισμού.
«Η διαδραστικότητα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας» τονίζει ο ίδιος. «Οι κινήσεις που κάνουμε με τα χέρια μας – π.χ. μαγείρεμα, καθάρισμα, χαιρετισμός – δεν είναι ίδιες με τις κινήσεις της γραφής. Το έξυπνο σύστημα του airwriter “τρέχει” διαρκώς με αποτέλεσμα να γνωρίζει ποιες κινήσεις αντιπροσωπεύουν τα γράμματα της αλφαβήτου» προσθέτει ο Αμα.
«Το γενικό ποσοστό λάθους του συστήματος στην παρούσα φάση ανέρχεται στο 11%, ωστόσο μόλις το σύστημα προσαρμοστεί στον τρόπο γραφής του χρήστη το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 3%» καταλήγει ο ερευνητής.
Ο ευρηματικός νεαρός και επικεφαλής της προσπάθειας, έλαβε πρόσφατα το βραβείο Google Faculty Research Award, του αμερικανικού κολοσσού Google, που μεταφράζεται σε περίπου 60.000 ευρώ, γεγονός που ενισχύει τις φήμες περί ανάπτυξης ενός συνοδευτικού αξεσουάρ για τα hi-tech γυαλιά Google Glass.
Σκοπός των γερμανών επιστημόνων τώρα είναι να συρρικνώσουν το σύστημα «γραφής στον αέρα», προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εύχρηστο, κομψό και οικονομικό αξεσουάρ επικοινωνίας.
Πηγή: tovima.gr
Δείτε στη φωτογραφία το γάντι…