Στα χαρτιά έμειναν οι περικοπές στις συντάξεις για περισσότερα από 50.000 άτομα εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, την ώρα που κόβουν συντάξεις πραγματικά αναπήρων ατόμων.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι -χωρίς να έχουν την ευθύνη- απέφυγαν τις μειώσεις ακόμα και για δυόμισι χρόνια, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες συντάξεις μειωνόντουσαν κανονικά ή κόβονται τελείως σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν κάποιο είδος αναπηρίας.
Η αποκάλυψη πως πέντε διαφορετικές διατάξεις που καταγράφονται σε τέσσερις νόμους δεν εφαρμόστηκαν για το σύνολο των συνταξιούχων προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Ο υπουργός θα στείλει σήμερα επιστολή στους διοικητές των ταμείων με την οποία τους καλεί μέχρι τις 10 Απριλίου να παραδώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναγράφονται το ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο κάθε δικαιούχος το 2010 και το ποσό που εισπράττει τώρα. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα σταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει κανονικά όλες οι κρατήσεις.
Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι μειώσεις, θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά των συντάξεων, πιθανότατα από 1η Μαΐου. Ωστόσο, τυχόν αναζήτηση αναδρομικών δεν είναι εύκολη, με δεδομένο πως δεν υπήρχε υπαιτιότητα των συνταξιούχων για το ότι δεν έγιναν οι περικοπές.
Πρόκειται κυρίως για ανεξάρτητα απασχολούμενους (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) και δημοσίους υπαλλήλους που είχαν παράλληλη ασφάλιση και δικαιούνται δύο συντάξεις.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως πρόκειται για τουλάχιστον 50.000 άτομα, ενώ ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων.
Οι περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους είναι οι εξής:
Στον νόμο 3863/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
Στον νόμο 3565/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
Στον νόμο 3986/2011. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
Στον νόμο 3986/2011. Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
Στον νόμο 4051/2012. Στις συντάξεις άνω των 1.300 επιβάλλεται μείωση 12% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό)
Σημειώνεται πως μέχρι τις 28 του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων σε όλα τα ταμεία.
Στο τέλος Δεκεμβρίου δεν είχαν καταγραφεί ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ για 560.000 συνταξιούχους, ωστόσο μέχρι τώρα έχει γίνει διασταύρωση για το 40% και συνεχίζεται. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από τις 21 Δεκεμβρίου λειτουργεί ψηφιακή βάση, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των συνταξιούχων ανά ταμείο.
Παράλληλα από φέτος θα υπάρχει προεκτύπωση των φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά της σύνταξης, καθώς από τους ελέγχους προέκυψε πως υπήρχαν περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι άλλο ποσό εισέπρατταν και άλλο δήλωναν στην Εφορία.
Πηγή: imerisia.gr