Ερευνητές της Ρώσικης Γεωγραφικής Εταιρείας καταδύθηκαν στην λίμνη Λαμπινκίρ, στη βόρεια «ζώνη ψύχους», στη Σιβηρία. Έκαναν ρεκόρ, και πιθανώς θα μπούν στο βιβλίο Γκίνες.
Ο επικεφαλής της μονάδας Υποβρυχίων Εξερευνήσεων της Ρώσικης Γεωγραφικής Εταιρείας (ΡΓΕ), Ντμίτρι Σίλλερ, έκανε κατάδυση στη λίμνη Λαμπινκίρ, που βρίσκεται στη βόρεια ζώνη ψύχους, κοντά στον οικισμό Οϋμιακόν στη Γιακουτία. Έτσι, οι ερευνητές της ΡΓΕ έσπασαν το ρεκόρ της «πιο κρύας» υποβρύχιας κατάδυσης, στη λίμνη που βρίσκεται στην πιο κρύα περιοχή του πλανήτη, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti η υπεύθυνη της αποστολής, Τατιάνα Νεφιόντοβα.
«Ο επικεφαλής της μονάδας υποβρύχιων εξερευνήσεων της ΡΓΕ, Ντμίτρι Σίλλερ, καταδύθηκε για ερευνητικούς λόγους στο βυθό μιας από τις πιο κρύες λίμνες του κόσμου. Η επιτυχής κατάδυση στην … κατάψυξη, μπορεί να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες», είπε η Νεφιόντοβα. Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταδυθεί στη λίμνη. Έχουν γίνει προσπάθειες υποβρύχιας εξερεύνησης της λίμνης με αισθητήρες και σόναρ, ωστόσο από το «σκανάρισμα» προέκυψαν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
«Η εξερευνητική αποστολή κίνησε το ενδιαφέρον της συντακτικής επιτροπής του βιβλίου Guinness World Records. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το κατόρθωμα των ρώσων δυτών-ερευνητών να μπει στο βιβλίο που συλλέγει και καταγράφει τα πιο διάσημα παγκόσμια επιτεύγματα, ως «η πρώτη χειμερινή κατάδυση σε φυσική υδάτινη δεξαμενή (λίμνη) στη ζώνη ψύχους», είπε η Τατιάνα Νεφιόντοβα.
Το Οϋμιακόν είναι ένα χωριό στην περιοχή Γιακουτία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Ιντιγκίρκα. Ο οικισμός είναι παγκοσμίως διάσημος ως μια από τις πιο ψυχρές ζώνες της γης. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι κατά μερικούς βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία στο πιο κρύο σημείο του πλανήτη, στο σταθμό «Vostok» στην Ανταρκτική (-56,3 C).
Πηγή: rbth.gr