Την αναπροσαρμογή του μνημονίου ζήτησε εμμέσως από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από το λάθος με τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα οικονομικής πολιτικής από τη συζήτηση για τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, το οποίο πρακτικά σημαίνει χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει στην τρόικα μείωση ορισμένων έμμεσων φόρων, καθώς η αύξησή τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από την κυβέρνηση αλλά και από την πλευρά του κ. Στουρνάρα δεν έγινε γνωστό αν η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις ή αν προτίθεται πράγματι να προβεί σε επίσημη δήλωση για το «λάθος» στον πολλαπλασιαστή.
Στις 21 Φεβρουαρίου η έγκριση της δόσης
Εν τω μεταξύ, στις 21 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG), ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης 2,8 δισ. προς την Ελλάδα. Μοναδική προϋπόθεση, όπως διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κ. Γ. Στουρνάρας, είναι να έχει υπερψηφιστεί προηγουμένως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθώς και τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο από τη Βουλή.
Στη συνέχεια, προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου είναι η συμπεφωνημένη απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων και οι νέες λίστες φαρμάκων.
Τέλος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ο Γ. Στουρνάρας ετοιμάζεται να θέσει μια σειρά από ζητήματα.
Στην κυβέρνηση έχουν εντοπίσει πολλά θέματα μείζονος σημασίας, όπως το ακριβό πετρέλαιο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο ΦΠΑ στην εστίαση, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, διότι ο προβληματισμός που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στα έσοδα είναι μεγάλος.
Πηγή: zougla.gr