Ο Έλληνας καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου «Royal Holloway» Μάνος Τσακίρης και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει την τάση να εκδηλώσει διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία.
Έρευνα που πραγματοποίησαν σε υγιείς γυναίκες ηλικίας 19 έως 26 ετών έδειξε ότι εκείνες που κατάφερναν να συγκεντρωθούν και να μετρήσουν με ακρίβεια τους παλμούς τους μπορούσαν να «ακούσουν» καλύτερα το σώμα τους. Οσο πιο ακριβής ήταν μάλιστα η αντίληψη των παλμών τους τόσο μικρότερη η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν το σώμα τους ως αντικείμενο.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του «Royal Holloway», τα ευρήματα της έρευνάς τους μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση της δυσαρέσκειας ως προς την εικόνα του σώματος και των κλινικών διαταραχών που συνδέονται με την «αυτό-αντικειμενοποίηση», όπως είναι η ανορεξία.
«Οι άνθρωποι έχουν την εκπληκτική ικανότητα να βλέπουν τον εαυτός τους από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος κάποιες γυναίκες να αναπτύξουν την τάση να αντιμετωπίζουν το σώμα τους ως αντικείμενο, αμελώντας να το εκτιμήσουν εκ των έσω, για τη σωματική τους επάρκεια και υγεία. Οι γυναίκες που αυτο-αντικειμενοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ευάλωτες σε διατροφικές διαταραχές και μια σειρά κλινικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η σεξουαλική δυσλειτουργία» εξηγεί ο Μάνος Τσακίρης, ενώ η συνάδερφός του, ερευνήτρια Βίβιαν Ενλεϊ υποστηρίζει ότι εκτιμώντας πόσο καλά μπορούν οι γυναίκες να ακούσουν τα εσωτερικά τους σήματα, θα μπει ακόμα ένα λιθαράκι στην έρευνα γύρω από την αυτο-αντικειμενοποίηση και την ψυχική υγεία των γυναικών που απορρέει από αυτήν.
Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευναςς υπονοούν επομένως ότι οι γυναίκες που έχουν την τάση να βλέπουν τον εαυτό τους και το σώμα τους ως αντικείμενο μπορούν να ωφεληθούν βελτιώνοντας την επαφή με το σώμα τους και καταφέρνοντας να ακούσουν καλύτερα τα εσωτερικά του σήματα, όπως ο καρδιακός παλμός. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μπροστά στον καθρέφτη.
Πηγή: madata.gr