Ο Ποντιακός Σύλλογος « Αργοναύτες» Waiblingen στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του διοργάνωσε μια φιλανθρωπική συναυλία την Κυριακή 16.12.2012 που έφερε τον τίτλο: « Ιχνηλατώντας την ελληνική παράδοση» η οποία κατά γενική ομολογία ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια που στέφθηκε τελικά από επιτυχία.
Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε μια τέτοιου είδους πολιτιστική συναυλία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Γερμανών που παρακολούθησαν το θαύμα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν μέσο μιας γιγαντοοθόνης φωτογραφίες από το κάθε διαμέρισμα –πόλεις- νησιά, της Ελλάδος όπου γεννήθηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια.
Μικρά διαμαντάκια τα παραδοσιακά μας τραγούδια, ξεχύθηκαν στην αμφιθεατρική αίθουσα της πόλης Waiblingen, ένας μοναδικός μουσικός περίπατος από τραγούδια του Πόντου, της Θράκης της Ηπείρου της Κρήτης της Σμύρνης της Μακεδονίας και του Βυζαντίου, τραγούδια του ελληνικού λαού και του λαϊκού πολιτισμού του.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου κ. Ιωάννη Ιντζέ ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του συλλόγου κατά το έτος 2012, τον κ. Ιντζέ μετέφρασε στη Γερμανική γλώσσα ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Θεοχάρης Κριθαρίδης. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Νομάρχης της πόλης κ. Andreas Hesky ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι με την παρουσία, τη συμμετοχή, την ευγενική και αφιλοκερδή προσφορά τους στήριξαν τη διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη ανέλαβε ο μουσικός κ. Γεώργιος Πουλαντσακλής μαζί με τους επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων όπως: O Χάρης Πορφυρίδης με λαούτο, ο Σάκης Ξενούδης με κανονάκι, ο Γιώργος Τσαϊρίδης με κρουστά, ο Γιάννης Κουτσάκης με κρουστά και ο Ιατρούδης Κώστας με τσέλο. Συμμετείχαν και οι τραγουδιστές Αλέξης Παρχαρίδης, και η Σουμέλα Χατζηκαμάνου .
Η όλη διοργάνωση και ο στόχος της εκδήλωσης είχε δυο σκέλη το φιλανθρωπικό και το πολιτιστικό, να ξαναθυμηθούμε και να ξαναθυμίσουμε σε όλους ποιος είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός και τι προσέφερε σε όλους τους τομείς στην ανθρωπότητα… μου θύμισε αυτό που κάποτε είχε πει Ο Bertolt Brecht:«Η τέχνη δεν είναι ο καθρέπτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά η σφύρα που τη διαμορφώνει». Αυτήν τη «σφύρα» πρέπει ο καθένας από εμάς να τη χρησιμοποιήσει δημιουργικά για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας στο χώρο που ζούμε.
Μέσα στη γενικότερη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ιδιαίτερα την πατρίδα μας . Μέσα στην ανασφάλεια που όλους μας έχει κυριεύσει…Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πιστεύω ότι διά μέσου τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων επιτυγχάνεται η επικοινωνία η οποία επιτρέπει (κατά την γνώμη μου )στους λαούς (στην προκειμένη περίπτωση Ελλήνων και Γερμανών )να έχουν έναν ανοικτό διάλογο και είναι αυτός ο διάλογος που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία, να προτείνουμε λύσεις και να μετέχουμε δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα.
Τα τελευταία χρόνια εδώ στην Γερμανία όπου ζούμε βλέπουμε μια στροφή των νέων ανθρώπων προς ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις και αυτό δεν μπορεί παρά να δίνει ελπίδα και προοπτική στον κάθε Έλληνα που ως κοσμοπολίτης ζει και εργάζεται σε πολλά κράτη της Ευρώπης.
Το παράδειγμα του ποντιακού συλλόγου «Αργοναύτες» Waiblingen με τη διοργάνωση αυτής της συναυλίας που σκοπό είχε την οικονομική ενίσχυση του παιδικού αντικαρκινικού ιδρύματος (Deutsche Kinderkrebsstiftung με έδρα τη Βόννη) καλούνται να μιμηθούν και άλλοι Ελληνική πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εδώ στην Γερμανία. Είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος που πρέπει να στραφούμε στους εαυτούς μας, να δημιουργήσουμε και να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας. Τον πολιτισμό που αποτελεί το πιο πολύτιμο μας αγαθό . Δημιουργώντας πολιτισμό, δημιουργούμε αντιστάσεις.
Γράφει η Σιδηροπούλου Ελένη
Πηγή: europolitis.eu