Σάλος έχει προκληθεί στην Ιαπωνία από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργού Οικονομικών της ασιατικής χώρας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους συνταξιούχους σε προχωρημένη ηλικία να… πεθάνουν, προκειμένου να «αναπνεύσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία!
«Βιαστείτε να πεθάνετε», ήταν η δήλωσή του Taro Aso στη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική κατάσταση της χώρα στο Εθνικό Συμβούλιο για Μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, εκτιμώντας πως οι μεγάλοι σε ηλικία συνταξιούχοι θα πρέπει να αισθάνονται τύψεις που επιβαρύνουν το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με δεκάδες εκατ. γιεν, απορροφώντας «ζωτικά» κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού, τα οποία θα μπορούσαν άνετα να διατεθούν για την ανόρθωση της καταβαραθρωμένης οικονομίας.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των θεμάτων παγκοσμίως που μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με τον Taro Aso να έχει χάσει ήδη σημαντικό τμήμα της δημοτικότητας του και να δηλώνει ύστερα από λίγες ώρες πως η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν «ανάρμοστη».
Βαδίζοντας στη λογική του Καιάδα…
«Αλίμονο αν είστε αναγκασμένοι να ζείτε, όταν θέλετε να πεθάνετε. (Αν ήμουν στη θέση σας) Θα αισθανόμουν άσχημα, καθώς η απαραίτητη θεραπεία πληρώνεται από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυνόταν, εκτός κι αν τους αφήναμε να πεθάνουν», είπε και… ελάλησε ο 72χρονος πολιτικός, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει πως έχει ήδη διαμηνύσει στην οικογένειά του να μην του προσφέρουν μακροχρόνια νοσηλεία στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, χαρακτηρίζοντας «πρόβλημα» τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.
Η Ιαπωνία εμφανίζει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ηλικιωμένων παγκοσμίως, με περίπου 128 εκατ. ανθρώπους να έχουν ξεπεράσει τα 60 τους χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Taro Aso αφήνει… άφωνη την κοινή γνώμη στην Ιαπωνία. Το 2009 είχε υποστηρίξει, από τη θέση του πρωθυπουργού, πως οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να παντρεύονται, καθώς είναι πολύ φτωχοί και δεν αξίζουν τον σεβασμό για ένα ταίρι, το οποίο θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.
Πηγή: zougla.gr