Η δύναμη της ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο το υπέδαφος, ούτε μόνο και μόνο τα κοιτάσματά της. Αυτά την ενισχύουν, αλλά δεν είναι η οντότητά της. Η ΑΟΖ είναι πρώτα απ’ όλα ένα δικαίωμα.
Ένα δικαίωμα που δεν κατέχεις εξαρχής και πρέπει πρώτα να θεσπίσεις για να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις για το λαό σου, για την πατρίδα.
Εξαρτάται, λοιπόν, από τα θέλω σου, αφού δεν το έχεις, αν δεν το ζητήσεις. Η ΑΟΖ σου δίνει δυνατότητες που δεν σου προσφέρει καμιά άλλη έννοια που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά συνέπεια αν δεν τη θέλεις, δεν θα την έχεις ό,τι και να πεις. Η ΑΟΖ δεν είναι μια ελπίδα. Δεν έχουμε ανάγκη από ελπίδες. Είμαστε ελεύθεροι γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα.
Η ΑΟΖ δεν είναι τέχνασμα, αλλά μια πραγματικότητα, η επόμενη. Δεν προϋποθέτει τίποτα από εμάς η θέσπιση, διότι γίνεται πάντα μονομερώς και δεν υπάρχει άλλη διαδικασία.
Η θέσπιση της ΑΟΖ δεν αφορά περιοχές, είναι απλώς μια νομική πράξη. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ αποκτά νόημα μόνο όταν υπάρχει επικάλυψη και σε αυτήν την περίπτωση ορίζεται σε πλαίσιο διμερών σχέσεων.
Κατά συνέπεια η οριοθέτηση γίνεται πραγματικότητα μόνο και μόνο αν τα δύο κράτη συμφωνούν. Δεν υπάρχει ποτέ μονομερής καταγγελία. Η ΑΟΖ δεν είναι μια νέα μόδα, υπάρχει εδώ και δεκαετίες, απλώς τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης. Διότι τώρα ο καθένας είναι ενημερωμένος για τις ιδιότητές της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ του κόσμου λόγω των νησιών της και για τον ίδιο λόγο η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου.
Η τοποθεσία της ελληνικής ΑΟΖ δίνει στην Ελλάδα προδιαγραφές γεωστρατηγικής και γεωοικονομίας. Με άλλα λόγια η γεωπολιτική της Ελλάδας αποκτά μια ουσιαστική σημασία λόγω της υψηλής στρατηγικής.
Όλο αυτό το πλαίσιο γίνεται ένα πεδίο δράσης και για το θέμα των υδρογονανθράκων λόγω των αναμενόμενων αποθεμάτων της πατρίδας μας που συνδυάζονται και με τα αποθέματα της Κύπρου. Για αυτό το λόγο έχουμε προχωρήσει στο EuroAsia Interconnector αλλά και στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου. Μάλιστα έχουμε ήδη υποβάλει αυτά τα σχέδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ήδη περάσει τα πρώτα στάδια.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική ΑΟΖ μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη ανάκαμψη για να έχει νόημα η ανάπτυξη. Αλλιώς, δίχως την ελληνική ΑΟΖ τα μέτρα της οικονομίας παραμένουν μέτρα εξοικονόμησης που δεν προσφέρουν δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις.
Η ελληνική ΑΟΖ επιτρέπει επιπλέον να σώσουμε τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία από τη λέπρα του χρυσού, αφού μας επιτρέπει στρατηγικά να αποφύγουμε μια βάρβαρη εκμετάλλευση που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον.
Η ελληνική ΑΟΖ δίνει, επίσης, την ανθεκτικότητα για να μην υποστούμε το κόστος των απαράδεκτων οικονομικών ζωνών που θέλουν να καταπατήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλες δυνατότητες που αφορούν καθαρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παλεύουμε για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα ας μελετήσουν το Δίκαιο της Θάλασσας και τα χαρακτηριστικά της ΑΟΖ για να κατανοήσουν τώρα που θα υλοποιήσουμε το όραμά μας την αξία του απέραντου γαλάζιου.
Γράφει ο Ν. Λυγερός
Πηγή: onalert.gr