Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Αιγαίο, ανάμεσα σε Λήμνο και Τένεδο και η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται στο ”δραστήριο” ρήγμα της Ανατολίας.
Η δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ προκάλεσε αναστάτωση στη Λήμνο, στη Λέσβο και στον Άι-Στράτη.
Το μικρό εστιακό βάθος της, που υπολογίζεται από τους επιστήμονες στα περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης και η μεγάλη διάρκεια του σεισμού σκόρπισαν το φόβο, αν και η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανέφερε πως ο Εγκέλαδος χτύπησε 16 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιανατολικά της Λήμνου.
Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε μία σεισμική δόνηση μικρότερης έντασης, ενώ σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 2 ωρών είχαν καταγραφεί 8 μετασεισμοί.
”Πιστεύουμε ότι το επίκεντρο βρίσκεται πάνω σε έναν από τους τρεις κλάδους του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που εισέρχονται στο Βόρειο Αιγαίο” εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Έθνος.
”Υπενθυμίζουμε ότι το ρήγμα είχε προκαλέσει τον σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμικότητα και έχει κατά το παρελθόν ζήσει ισχυρότερες δονήσεις”.
”Παρ’ όλα αυτά δε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου, αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 24 ώρες από το γεγονός” συμπληρώνει ο ίδιος.
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρήγματα παγκοσμίως με μήκος 1.200 χιλιόμετρα. Πρακτικά ορίζει το βόρειο μέρος της Τουρκίας, από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Πηγή: news247.gr