Στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στις 17 και 18 Νοεμβρίου οι Μικρασιάτες «ξετύλιξαν» τα όνειρά τους. Μπακίρια, και δαντέλες, ασημικά και ρούχα πλουμιστά, γέμισαν την αίθουσα. Ο λόγος της 1ης έκθεσης Μικρασιατικών κειμηλίων ήταν διπλός. Ο πρώτος ότι είχαμε υποσχεθεί να δείξουμε στο κοινό ότι δεν χώρεσε στο Μουσείο μας, και ο δεύτερος να δείξουμε πως συντηρούνται με πολύ αγάπη και βοήθεια, από το ΤΕΙ Αθήνας, τμήμα του οποίου έχει αναλάβει, την αποκατάσταση, συντήρηση και φύλαξη, των πολύτιμων αντικειμένων.
Η έκθεση ήταν ανοιχτή όλη μέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου και οι επισκέπτες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντά, κεντήματα και φωτογραφίες που έχουν δωρίσει μέλη και φίλοι του συλλόγου από τη Μικρά Ασία. Αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι γονείς τους και οι παππούδες τους και δωρίστηκαν στο Σύλλογο προκειμένου να ενταχθούν στις συλλογές του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Το ιδιαίτερα επιμελημένο στήσιμο της έκθεσης έγινε αφιλοκερδώς από την αρχιτέκτονα – πολιτικό μηχανικό Ελένη Μπάστα.
Παράλληλα με την έκθεση, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου και του Μουσείου. Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου ο σύλλογος πρόσφερε ελληνικό καφέ για τους επισκέπτες του, ενώ λειτουργούσε και παζάρι παραδοσιακών και χειροποίητων προϊόντων από τα μέλη του συλλόγου. Την πρώτη ημέρα της έκθεσης έγιναν τα εγκαίνια και έπειτα ακολούθησε η ομιλία με τίτλο «Διαχείριση της Λαογραφικής Συλλογής του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω» από το Τμήμα Συντήρησης και Αρχαιοτήτων Έργων Τέχνης του ΤΕΙ της Αθήνας με ομιλήτριες τις καθηγήτριες Ράπτη Σταυρούλα και Μαλέα Αικατερίνη. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση εκδόσεων του Μουσείου των Μικρασιατικού Πολιτισμού από τον Γιάννη Κουτούλια και την Αθηνά Δασκαλάκη, ενώ η κ. Μυρσίνη Σακκά έκανε την αφήγηση του παραμυθιού «Η μικρή Σιμέλα» που παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου. Την δεύτερη ημέρα της έκθεσης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) έγινε η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου. Ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου ιστορικός – επιμελήτρια του ντοκιμαντέρ και του βιβλίου, μας παρουσίασε το βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη Βενέζη. Η έκθεση έκλεισε με μικρασιάτικους σκοπούς από τη χορωδία του Συλλόγου μας.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, η Πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτική Σύμβουλος Αιγάλεω Νίνα Τσιναρίδου και ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ της Αθήνας κ. Γιώργος Παναγιάρης, αποκαλύπτοντάς μας και μια νέα συνεργασία του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Κωνσταντίνος Μανιάτης, η Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Άννα Γούναρη, η πρόεδρος του Καππαδοκικού Σωματείου Προκοπιέων Αττικής Βάσω Περπερίδου και η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Ελευσίνας Γεωργία Γιαντζόγλου, το 3ο Γυμνάσιο με την υποδιευθύντρια κ. Τζένη Σεργιανίδου, το 1ο και το 6ο ΚΑΠΗ με τον Πρόεδρο του κ. Στέφανο Γαλάτη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και βοήθησαν να στηθεί αυτή η έκθεση.
Πηγή: mikrasiatesaigaleo