Χριστούγεννα σήμερα με το παλαιό ημερολόγιο σε Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, και Ιεροσόλυμα.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Ρωσίας γιορτάζουν σήμερα μια ιδιαίτερη μέρα -την παραμονή των Χριστουγέννων που είναι γνωστή στο λαό και ως Σοτσέλνικ. Εξάλλου, η Ρωσική και μερικές άλλες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου γιορτάζουν την Μεγάλη Γιορτή των Χριστουγέννων με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο την νύχτα από την 6η προς την 7η Ιανουαρίου.
Η ίδια η ονομασία «Σοτσέλνικ» προέρχεται από την λέξη «σότσιβο»,- είπε ο εκπρόσωπος του Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου, ιερέας Σεργκέι Ζβοναριόφ.
«Η Σοτσέλνικ είναι μέρα της ιδιαίτερης νηστείας, η οποία κάνει τους χριστιανούς θα προετοιμαστούν στο μέγιστο βαθμό για την Ημέρα της Μεγάλης Γιορτής των Χριστουγέννων, που έρχεται την επόμενη μέρα μετά την Σοτσέλνικ. Το «σότσιβο” είναι ειδικό τελετουργικό φαγητό- βραστοί σπόροι σταριού ή ριζιού. Το σότσιβο, μαγειρεύεται κατά κανόνα, τις μέρες Μνήμης των Μαρτύρων ή των νεκρών χριστιανών. Εδώ ακριβώς δημιουργείται νομοτελειακά το εξής ερώτημα: γιατί ακριβώς την παραμονή της Γέννησης του Χριστού που θεωρείται μέρα θρίαμβου του ερχομού του Χριστού του Σωτήρος στον κόσμου, προτείνεται στους χριστιανούς να τρώνε φαγητό που είναι πολύ πιο κατάλληλο για το επιμνημόσυνο τραπέζι; Διότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε και ήρθε σ΄αυτή τη γη για να πεθάνει μαρτυρικά στο Σταυρό και να εξιλεωθεί το ανθρώπινο γένος για τις αμαρτίες του και την κατάρρα του Θεού. Αυτό το νηστήσιμο φαγητό υπενθυμίζει σε όλους τους πιστούς εκείνο το μεγάλο έργο που είχε κάνει ο Ιηδούς Χριστός στη γη.
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι πιστοί τηρούν αυστηρή νηστεία. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί στολίζουν το σπίτι τους με κλαδιές ελάτου, μαγειρεύουν νόστημα φαγητά- αυτή τη φορά μη νηστήσιμα γιατί με τον ερχομό των Χριστουγέννων λήγει η νηστεία, και οι άνθρωποι πηγαίνουν αναπόφευκτα στις εκλλησίες για να παραστούν στις πρωϊνές και βραδινές λειτουργίες. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες είναι αναπόφευκτη βέβαια, και η παρουσία τους στις εκλλησίες και τους ναούς στην θεία λειτουργία προς τιμή της Γέννησης του Χριστού.
Στη Ρωσία οι εκκλησιαστικές παραδόσεις και κανόνες συνδυάζονται συχνά και μέχρι σήμερα ακόμα με διάφορες λαϊκές παραδόσεις και συνήθειες. Από ανέκαθεν θεωρείται ότι ακριβώς την παραμονή των Χριστουγέννων – στη Σοτσέλνικ- καταργούνται όλες οι απαγορεύσεις και οι μυστηριώδεις δυνάμεις έρχονται στη Γη. Μερικές απ’ αυτές για να κάνουν κακό στους ανθρώπους, ενώ οι άλλες- για να τους βοηθήσουν. Ακριβώς για αυτό τον λόγο στην Αρχαία Ρωσία, όπως και σήμερα ακόμα, μερικοί μαντέυουν αυτή τη μέρα. Θεωρείται ότι ακριβώς την παραμονή των Χριστουγέννων μπορείς όχι μόνο να μάθεις την μελλοντική σου τύχη, αλλά και να προσπαθήσεις να την αλλάξεις. Από τους παλιούς καιρούς έφτασαν ως τις μέρες μας μερικά είδη μαντείας- στον καθρέφτη, το κερί, από τη σκιά κλπ. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υποστηρίζει και καταδικάζει ακόμα τέτοιες ειδωλολατρικές τελετές. «Οι πιστοί πρέπει να προϋπαντούν τα Χριστούγεννα, όπως αρμόζει στους χριστιανούς- ταπεινά και με τις προσευχές,- πιστεύει ο Σεργκέι Ζβοναριόφ. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι πιστοί πρέπει να σκέφτονται λιγότερο για τα γήινα και τα ειούσια, και χρειάζεται να προετοιμαστούν πλήρως για εκείνη την πνευματική χαρά, που τους θα φέρουν τα Χριστούγεννα»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο ιερέας Σεργκέι.
Πηγή: pentapostagma.gr