Ο πολυτάλαντος Πόντιος καλλιτέχνης Βασίλης Τριανταφυλλίδης (κατά κόσμον Χάρρυ Κλυνν) τιμήθηκε από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Λιτόχωρο.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την τελευταία ποιητική του συλλογή του Χάρρυ Κλυνν, “ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ” ενώ έγινε και αναφορά σε ολόκληρο το λογοτεχνικό του έργο του μεγάλου σύγχρονου καλλιτέχνη.
Τον προλόγισε ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου όπως επίσης κείμενα από το ποιητικό του έργο διάβασαν τόσο ο ποιητής όσο και ο Μιχάλης Συμεωνίδης, ο Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο Απόστολος Λάγιος.
Μετά από την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Χάρρυ Κλυνν ακολούθησαν τα εγκαίνια της όγδοης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του καλλιτέχνη με τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ”. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνει 10 καινούργιους πίνακες μεγάλων και μικρών διαστάσεων (λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά) φιλοτεχνημένες την τελευταία διετία.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στην εκδήλωση, εκτός από τον δήμαρχο κ. Παπαθανασίου, τη σύζυγο του καλλιτέχνη αλλά και τους προαναφερθέντες, συμμετείχαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, ο κ. Δημήτρης Ρουκάς ως εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δημήτρης Ανδριάς, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ελευθερίου, η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ζουρζούρα, το μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου κ. Ζησκάτα, ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου Ν. Βλαχόπουλος καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. του μουσείου, ο καλλιτέχνης Αντώνης Μπούμπουρας, δημοτικοί υπάλληλοι του Δ. Δίου-Ολύμπου, κάτοικοι της περιοχής καθώς και άλλοι πολίτες της Πιερίας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Προλογίζοντας τον ίδιο τον Χάρρυ Κλυνν αλλά και το έργο του, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Μια σύγχρονη προσωπικότητα, έναν ξεχωριστό άνθρωπο της εποχής μας φιλοξενούμε σήμερα στο Λιτόχωρο, τον Βορειοελλαδίτη καλλιτέχνη Βασίλη Τριανταφυλλίδη (κατά κόσμον, Χάρρυ Κλυνν).
Τον Χάρρυ Κλυνν τον γνωρίσαμε και βασικά τον ξέρουμε ως καλλιτέχνη τραγουδιστή και σατιρικό ηθοποιό. Ωστόσο, πρόκειται για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο της εποχής μας με παρουσία και δράση στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση, στο τραγούδι, στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση.
Σήμερα όμως παρουσιάζουμε και δυο άγνωστες, για το ευρύ κοινό, πτυχές του πολύπλευρου ταλέντου του. Διότι ο Χάρρυ Κλυνν είναι συγγραφέας – λογοτέχνης αλλά και εικαστικός καλλιτέχνης.
Μάλιστα, με αφορμή την τελευταία ποιητική του συλλογή με τίτλο: “ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ”, απόψε κάνουμε αναφορά σε ολόκληρο το λογοτεχνικό του έργο του Χάρρυ Κλυνν. Κείμενα από το ποιητικό έργο του Χάρρυ Κλυνν θα διαβάσουν, ο ποιητής καθώς και καλλιτέχνες της Πιερίας.
Και μετά από εδώ, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της όγδοης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του καλλιτέχνη με τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ”. Η έκθεση περιλαμβάνει 15 καινούργιους πίνακες μεγάλων και μικρών διαστάσεων (λάδια, ακρυλικά και μεικτές τεχνικές σε καμβά), φιλοτεχνημένες την τελευταία διετία. Αυτή η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2013.
Ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε σε μια πολύ δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Γεννήθηκε το 1940 λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και το 1945, ενώ ήταν ακόμη στην ηλικία των 5 ετών, άρχισε να εργάζεται λόγω πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών στις οποίες ζούσε ο ίδιος και η οικογένειά του. Παράλληλα φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο 5ο γυμνάσιο αρρένων Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, “κερδίζει” την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα, εκεί όπου πραγματικά ξεδιπλώνει και αναπτύσσει το πολύπλευρο ταλέντο του.
Ο Χάρρυ Κλυνν, αυτός ο Πόντιος και Μακεδόνας καλλιτέχνης, έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία με την παρουσία του στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στην τηλεόραση, στο τραγούδι, στο ποδόσφαιρο, στην αυτοδιοίκηση, στο συγγραφικό και λογοτεχνικό του έργο, καθώς επίσης και με τις πινελιές του μέσα από τα έργα που ζωγραφίζει και παρουσιάζει.
Αν και είναι ένας κατεξοχήν σατιρικός καλλιτέχνης, που ασκεί κριτική και σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα για δεκαετίες, το ξεχωριστό σ’ αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι δεν ασκεί μόνο κριτική για τα κακώς κείμενα, παράλληλα καταθέτει και τις απόψεις και τις ιδέες του για μια αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο. Αυτό το έκανε κι όταν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και την αγαπημένη του ομάδα, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά και μέσα από την παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Καλαμαριάς.
Σήμερα ο Χάρρυ Κλυνν είναι κοντά μας. Είναι τιμή για μένα ως δήμαρχο αλλά και τιμή για το δημοτικό μας συμβούλιο και για τους κατοίκους του δήμου Δίου-Ολύμπου, που σήμερα είναι κοντά μας. Μας τιμά με την παρουσία του και με το έργο του. Και είναι χαρά μας να τον τιμήσουμε κι εμείς σ’ αυτή τη μικρή τελετή για τα τόσα πολλά που έχει προσφέρει στους παλιότερους, σ’ εμάς, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας”.
Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ
“Δέχτηκα την πρόσκληση του φίλου μου και αναπληρωτή δημάρχου, Γιώργου Φαρμάκη με μεγάλη μου χαρά παρά το γεγονός ότι είμαι ιδιαίτερα φορτωμένος αυτή την περίοδο, διότι νομίζω ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται”, ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο Χάρρυ Κλυνν.
Στη συνέχεια μίλησε για την Πιερία και για κάποιους καλούς φίλους του Πιεριείς αλλά και για τη γενέτειρά του, την Καλαμαριά, την “Καλή Μεριά” η οποία όμως, όπως είπε, μόνο καλή μεριά δεν είναι. Μίλησε επίσης για ένα ακόμη βιβλίο του που το ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια αλλά που δεν ξέρει πώς να το τελειώσει:
“Δεν μπορώ να βρω τον τρόπο να το τελειώσω αυτό το βιβλίο, διότι δεν ξέρω ποιο είναι το τέλος. Και δεν ξέρω αν θα πρέπει αυτό το τέλος να είναι ευχάριστο και αισιόδοξο ή αν θα πρέπει αυτό το τέλος να είναι απαισιόδοξο… Δεν ξέρω, δεν ξέρω… είμαι σε μια πλήρη σύγχυση, διότι την ώρα που πάει κάτι να συμβεί, συμβαίνει κάτι άλλο και αυτό με φέρνει σε κατάσταση αναμονής και απαισιοδοξίας”, ανέφερε.
Μίλησε όμως και για την κρίση και τα αποτελέσματα της κρίσης, μίλησε ωστόσο και για εκείνα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της κρίσης πριν από τριάντα χρόνια. Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι σε μια παράστασή του πριν από 30 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1983, ολοκληρώνοντας την εμφάνισή του επί σκηνής, είχε πει προφητικά χωρίς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να είναι προφήτης:
“Ζούμε μια άσκημη εποχή, όπου δημιουργείται ένα νέο είδος Έλληνα ο οποίος είναι καταφερτζής, νταβατζής, επαγγελματίας ψηφοφόρος, συνδικαλισταράς… Και ξαφνικά η δική μας η γενιά που με τόσα όνειρα είχε κάνει αυτό το ξεκίνημα που λέγεται “απελευθέρωση” και “επιστροφή στη γνώση και στην αξία του πολιτισμού μας”, βλέπω να χάνεται…
Και χάνεται μ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που επικαλούνται όλα αυτά τα οποία εμείς είχαμε όνειρα για το δήθεν καλό μας… Δεν ξέρω τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, είμαι όμως βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε πτώχευση και ο λαός θα είναι ηθικά και οικονομικά εξαθλιωμένος”!
Και λίγο αργότερα αναφέρθηκε στη σάτιρα, στην τέχνη, στον πολιτισμό αλλά και στην πολιτική: “Θέλω να πιστεύω ότι η συνεισφορά της τέχνης, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι πάρα πολύ σημαντική, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι, άραγε, πολυτέλεια να διαβάσουμε ένα βιβλίο, πολυτέλεια είναι να δούμε έναν πίνακα;
Μόνο τούτο να έχετε κατά νου ότι η Ελλάδα, η Αθηναϊκή Δημοκρατία, έκανε τα μεγάλα βήματα όταν βαδίζαμε και ανοίγαμε δρόμους αγκαλιά, χέρι με χέρι, η οικονομία και ο πολιτισμός! Όταν ένα από τα δύο εξέλιπε, τότε βυθίστηκε, εξαφανίστηκε η λεγόμενη δημοκρατία.
Εκείνη τότε η δημοκρατία ήταν πραγματική δημοκρατία, διότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία, είναι ολιγαρχική δημοκρατία. Θέλω να δω έναν περιπτερά στη βουλή, θέλω να δω έναν εργάτη, θέλω να δω έναν ψαρά… Αυτή είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Έχω βαρεθεί να βλέπω πια τους δικηγόρους και τους γιατρούς στη βουλή, δεν τους αντέχω άλλο και δεν μπορώ να τους καταλάβω…
Και κάτι άλλο: Θέλω να δω στη βουλή ανθρώπους που έχουν δουλέψει, που έχουν ένσημα, που ξέρουν τι σημαίνει δουλειά, που ξέρουν τι σημαίνει αγωνία, που ξέρουν τι σημαίνει μεροκάματο. Απ’ αυτούς θα πάρεις δύναμη, αυτοί θα σου δώσουν την κατευθυντήρια γραμμή την οποία χρειάζεσαι. Βαρέθηκα να βλέπω στη βουλή γιατρούς και δικηγόρους, δεν τους αντέχω άλλο, δεν μπορώ να τους καταλάβω!
Έχουμε οικονομολόγους, έχουμε καθηγητές, οικονομία (όμως) δεν έχουμε… Και δεν έχουμε οικονομία διότι δεν ξέρουμε να μετρήσουμε αυτά που έχουμε στην τσέπη μας ή δεν μπορούμε να ξοδέψουμε αυτά που μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να ‘χουμε ξοδέψει… Γι αυτό και πέσαμε θύματα αυτής της μεγάλης πλάνης, δηλαδή της υπερκατανάλωσης η οποία μας οδήγησε σ’ αυτή την ένδεια για την οποία εύχομαι να είναι αυτή που έχουμε σήμερα, διότι οι προβλέψεις μου είναι πάρα πολύ απαισιόδοξες.
Μέσα από την τέχνη εγώ επιχειρώ να κάνω αυτή την προσπάθεια, να ξυπνήσω συνειδήσεις. Όταν κάνω αυτές τις περίφημες κωμωδίες και τις “επιθεωρήσεις”, όταν τελειώνει η παράταση κι αφού έχει γελάσει ο κόσμος και έχει ξεσκάσει, να είσαι βέβαιος δήμαρχε ότι μένει στο στόμα του μια πικρή γεύση. Και η πικρή αυτή γεύση έχει σχέση με ένα όνειρο το οποίο θα έπρεπε οι Έλληνες να το είχαμε κατακτήσει. Και δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμη, διότι ίσως δεν έχουμε καταλάβει ακόμα το μέγεθός του”.
Κλείνοντας πάντως την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: “Στα χέρια μας είναι να διαμορφώσουμε το μέλλον το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας”.
Πηγή: pierikoiantilaloi.gr