Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε παρέμβασή της, η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), χαρακτήρισε «άτολμο» το πόνημα του υπουργείου Οικονομικών: «Ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών, παρουσιάζει σημαντικά κενά αναφορικά με τη φορολογική δικαιοσύνη» υποστήριξε.
«Δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία. Αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες. Ευνοείται η ενθυλάκωση των κερδών αντί για την επένδυση. Μειώνεται ο φόρος επί των μερισμάτων» παρατήρησε η κα Μπακογιάννη.
«Οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα λειτουργήσουν και ψυχολογικά στην αγορά. Γιατί δεν καταργείτε την παρακράτηση του 10% σε μερίσματα για νομικά πρόσωπα; Γιατί ο Όλι Ρέν έδωσε δικαίωμα flat tax στη Φινλανδία και όχι σε μας; Αν η Πορτογαλία μπορεί να δώσει ειδικά κίνητρα σε επενδύσεις μέσα στο Μνημόνιο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε εμείς» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ.
Αντίθετα, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ) υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στις βολές που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, επισημαίνοντας πως το φορολογικό σύστημα έχει γίνει πιο απλό – «και όσο απλούστερο είναι, τόσο πιο δύσκολα φοροδιαφύγει κανείς».
«Είναι ψέμα το ότι η συνολική επιβάρυνση με το νέο σύστημα, οδηγεί στο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, περισσότερο απ΄ ό,τι πριν. 100 εκ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» παρατήρησε ο κος Λαζαρίδης. «Ξεβολεύουμε το 15% των ανώτερων εισοδημάτων, των πάνω από 23000 ευρώ – αλλά το υπόλοιπο 85% θα πληρώσει λιγότερο. Είναι ντροπή να λέμε πως γίνονται τεκμήριο τα παιδιά. Απ΄ την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χάνουν όλοι, αλλά εισέρχεται το σύστημα επιδότησης του παιδιού. Όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω, παίρνουν επιπρόσθετη επιδότηση, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια». Αναγνωρίζοντας τέλος, πως «δεν είναι παράλογος ο φόβος ότι οι φόροι δεν θα πληρωθούν» ο κος Λαζαρίδης υπογράμμισε πως «απ΄ τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία, θα πάνε και σε αποπληρωμή φόρων. Εξαλείφεται το φαινόμενο της παύσης πληρωμών από πλευράς κράτους – και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες, θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για έκτακτο εργαλείο ρευστότητας».
Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί επί των άρθρων.
Πηγή: madata.gr