Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου παρήγαν 28% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις προβλέψεις καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια των διαφόρων εκδηλώσεων, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων.
Οι οργανωτές είχαν υποσχεθεί ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο του 2012 θα ήταν οι πιο “πράσινοι” αγώνες στην ιστορία και θα αποτελούσαν υπόδειγμα αειφορίας για τις επόμενες διοργανώσεις.
Το Ολυμπιακό Πάρκο αναπτύχθηκε σε μια εγκαταλελειμμένη και μολυσμένη περιοχή του ανατολικού Λονδίνου, η οποία μεταμορφώθηκε σε πράσινο παράδεισο για την άγρια ζωή.
Παράλληλα, οι διοργανωτές παρείχαν τακτική ενημέρωση για τις προόδους των εργασιών περιορισμού των αποβλήτων, των εκπομπών άνθρακα και για τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα πισωγυρίσματα όπως η εγκατάλειψη του σχεδίου εγκατάστασης μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας η οποία θα προμήθευε καθαρή ενέργεια για τις ανάγκες του πάρκου.
Σε αριθμούς, οι διάφορες δραστηριότητες που συνδέθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου -αθλητικές εκδηλώσεις, συγκοινωνίες, υπηρεσίες, προμήθεια και χρήση πάσης φύσεως υλικών- είχαν σαν αποτέλεσμα την εκπομπή 311.000 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα έναντι 434.000 που έδιναν εκτιμήσεις στις αρχές του έτους.
Η εξοικονόμηση ενέργειας 31.000 μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα στις αθλητικές εκδηλώσεις επιτεύχθηκε μέσω ενοικίασης καθισμάτων και άλλου εξοπλισμού αντί για την αγορά νέου.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων διαδραμάτισε και η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών από αξιωματούχους των αγώνων, δημοσιογράφους και ομάδες.
Το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου -από κατασκευαστικές εργασίες, νέες συγκοινωνιακές υποδομές, διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και θεατές- ανήλθε σε 3,3 εκατ. μετρικούς τόνους ελαφρώς χαμηλότερο των 3,4 εκατ. μετρικών τόνων των εκτιμήσεων το 2009.
Τους αγώνες παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 11 εκατ. θεατές, ενώ συμμετείχαν 200.000 εργαζόμενοι και δεκάδες χιλιάδες αθλητές, αξιωματούχοι και στελέχη.
Η επιτυχία των αγώνων ήταν τέτοια που το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θεατών ανήλθε σε 913.000 μετρικούς τόνους έναντι 670.000 που είχε προβλεφθεί.
Η μεγάλη δυσκολία ήταν ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων από μεταφορές καθώς η μεγάλη πλειονότητα των θεατών ταξίδεψε στο Λονδίνο με αεροπορικές πτήσεις από όλο τον κόσμο.
econews.gr
Πηγή: real.gr