Ο πουρμάς (ή η πουρμά) ήταν το… επίσημο γλυκό του γάμου, της βάφτισης και των επετείων, αλλά και των γιορτών των Χριστουγέννων.
Το αγαπημένο γλυκό των Ποντίων μοιάζει πολύ με το σαραγλί, αλλά είναι λεπτότερο. Το έλεγαν και ζουλιχτόν, δηλαδή στριφτό.
Σερβίρεται κρύο και μπορεί να συνοδεύεται με καφέ, τσάι ή παγωτό, αλλά και χωρίς τίποτε από όλα αυτά… Η γεύση του είναι μοναδική.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι |
νερό όσο πάρει |
μια πρέζα αλάτι |
½ φλ. ζάχαρη |
2½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη |
1 κ.γ. κανέλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα.
- Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15′.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
- Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης.
- Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
- Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
- Αν θέλουμε μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι.