Την αρχιτεκτονική διαδρομή της Θεσσαλονίκης μέσα από περίπου 500 σπάνιες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια και καρτ ποστάλ, προβάλει η έκθεση «Θεσσαλονίκη 100+», με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς, συμβάλει στον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.
Η έκθεση -που εγκαινιάζεται στο νέο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου- προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, από την απελευθέρωση στον μεσοπόλεμο και από τη «νεοβυζαντινή» Αριστοτέλους του Εμπράρ στην αστική πολυκατοικία.
Στην ουσία «φωτογραφίζει» τους μετασχηματισμούς της πόλης και της αρχιτεκτονικής της, ακολουθώντας τα βήματά της στο ταξίδι από την παραδοσιακή δομή που κυριαρχούσε ως τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το σημερινό δυναμικό αλλά και ανεξέλεγκτα επεκτεινόμενο πολεοδομικό συγκρότημα.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, (ΤΕΕ/ΤΚΜ), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας, με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 1912-2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολή του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου.
Το νοητό ταξίδι στο χθες και το σήμερα της Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα από ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «Πριν από το 1912» και περιγράφει –μέσα από τα εκθέματα- την περίοδο κατά την οποία ο δυτικός εκσυγχρονισμός άρισε να «διαπραγματεύεται» με τις έντονα παρούσες βυζαντινές και οθωμανικές κληρονομιές.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τον Μεσοπόλεμο: το σχέδιο Εμπράρ (1917-21) μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την κεντρική περιοχή ήταν μια από τις πρώτες σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις του 20ου αιώνα. Η τρίτη τιτλοφορείται «Μεταπολεμική ανοικοδόμηση και ψυχροπολεμικός μοντερνισμός» και «αφηγείται» τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, με τις πολυώροφες αστικές πολυκατοικίες της αντιπαροχής, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα του πυκνοδομημένου πολεοδομικού συγκροτήματος.Η τέταρτη και τελευταία ενότητα τιτλοφορείται «Πρόσφατες εξελίξεις, διάχυτη αστικότητα και υβριδικές συνθέσεις»
Την έκθεση αναμένεται να εγκαινιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί με τον γνωστό πιανίστα και συνθέτη, Σάκη Παπαδημητρίου να αυτοσχεδιάζει πάνω στη σχέση μουσικής και αρχιτεκτονικής.
Πηγή: thestival.gr