Η παράσταση «100 λογιών ζαντίας» παρουσιάζεται, από την «Ποντιακή Σκηνή» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012.
Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κωμωδία, βασισμένη στο έργο «Αυτά που είδε ο Μπάτλερ» του Τζο Όρτον, όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.Η «Ποντιακή Σκηνή» του ΚΘΒΕ καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979, με το έργο του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη, «Τα σκοτάδια ή ο Λαζάραγας». Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο αυτής, τα εξής έργα: «Η προξενεία» (1980), «Πουγαλεμένα ψήα» (2000), «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» (2002) & «Της Τρίχας το Γεφύρ’» (2005).
Με το έργο «100 λογιών ζαντίας» εγκαινιάστηκε η επανίδρυση της «Ποντιακής Σκηνής» του ΚΘΒΕ. Την παράσταση συνοδεύουν και υπέρτιτλοι.
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
«Οι παλαλοί σο’ άσυλον εχάσανε ταχούλ
Κι οι αχουλήδες οξουκιές περάνε Beautiful»…
Σε μία ψυχιατρική κλινική, κάποια απρόοπτα περιστατικά έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν σε σκηνές γέλιου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον παραλογισμό της καθημερινότητας, την υποκρισία που όλοι λίγο ή πολύ κρύβουμε, αλλά και την αδυναμία όλων μας να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γύρω μας.
Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ:
To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ποντιακής παράδοσης στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού και θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας, «επανιδρύει» την «Ποντιακή Σκηνή», θέτοντάς την σε νέες βάσεις.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από κρατική σκηνή να παρουσιάσει στην ποντιακή διάλεκτο ένα διαφορετικό είδος ρεπερτορίου, πέρα από τα παραδοσιακά κείμενα του ποντιακού θεάτρου, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο νεότερες γενιές ποντίων θεατών θα έλθουν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα θεατρικών κειμένων και, με συνδετικό κρίκο τη γλώσσα, θα προσεγγίσουν θέματα και αναζητήσεις του διεθνούς θεατρικού γίγνεσθαι. Φιλοδοξία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι η «Ποντιακή Σκηνή» να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, το εφαλτήριο για μια ουσιαστική μελέτη του ποντιακού ελληνισμού και να εξελιχθεί σε κέντρο έρευνας της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού γενικότερα.
Σωτήρης Χατζάκης
Σημείωμα σκηνοθέτη:
Τα θέματα που βάζει ο Τζο Όρτον και οι καταπληκτικοί διάλογοι σε αυτό το θεατρικό έργο είναι αδύνατον να αφήσουν αδιάφορο όποιον έχει την πολυτέλεια να… σκέφτεται. Ένα σαρκαστικό «happy end» όπου όλα βρίσκουν τον «σωστό» δρόμο, αλλά και διάλογοι που δεν τυπώνονται ευκαιριακά στο μυαλό μας, προκαλούν το γέλιο για το γελοίο αυτό που ζούμε σήμερα.
Η ψυχιατρική κλινική ίσως είναι ο πιο εύστοχος χώρος για να εξελίξει ο συγγραφέας μας την ιστορία. Εκεί λοιπόν εγκλωβίζει τους ήρωες του έργου του. Ένας χώρος όπου τους κόβεται το φως και το «από μηχανής» κράτος τους καθοδηγεί. Το κωμικό και το σοβαρό συνυπάρχουν. Εμάς μάς μένει να τα αναγνωρίσουμε και να αναρωτηθούμε. Με όχημα την παράσταση ας συνταξιδέψουμε με γέλιο, εκεί που μας οδηγεί ο συγγραφέας.
Ήταν μια ευτυχής συγκυρία η πρότασή μου να παρουσιάσω το συγκεκριμένο έργο στην ποντιακή διάλεκτο, καθώς συνέπεσε με την επιθυμία του Σωτήρη Χατζάκη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου, να επανιδρύσει ουσιαστικά την «Ποντιακή Σκηνή». Έτσι, η πρότασή μου βρήκε γόνιμο έδαφος.
Τάσος Παλαντζίδης
Συντελεστές:
Ελεύθερη απόδοση- σκηνοθεσία: Τάσος Παλαντζίδης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τσερκεζίδου
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Τάσος Παλαντζίδης (Γιατρός Πρέντις), Ιωάννα Τσερκεζίδου (Τζέραλντιν Μπάρκλεη), Ροδούλα Τσολερίδου ( Κα Πρέντις), Νίκος Κανατάς ( Νίκολας Μπέκετ),
Χρόνης Παυλίδης (Γιατρός Ρανς), Γιάννης Τοπαλίδης (Αστυνόμος Ματς).
Παίζουν μουσική επί σκηνής οι μουσικοί: Γιώργος Μωυσιάδης (ποντιακή λύρα), Τάσος Σαββόπουλος (νταούλι). Τους στίχους των τραγουδιών έγραψαν ο Τάσος Παλαντζίδης και ο Τάσος Σαββόπουλος.
Το κείμενο στους υπέρτιτλους απέδωσε στα νέα Ελληνικά η Ροδούλα Τσολερίδου.
Μεταξύ α΄ & β΄ μέρους διάλειμμα 10΄.
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη, Κυριακή στις 19.00
Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00
Σάββατο 18.00 και 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Kάρτα ανεργίας και πολυτέκνων: 5 ευρώ
Τιμή ομαδικού εισιτηρίου: 8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία ΚΘΒΕ
Τηλ: 13855 viva.gr
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τρίτη – Κυριακή: 9.30- 13.30 και 17.30- 21.30 μ.μ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2315 200200