Αφημένοι στην τύχη τους είναι οι κάτοικοι στα χωριά Αμπελικό και Σταυρός Λέσβου, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα στα ορμητικά νερά της απίστευτης θεομηνίας που έπληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού.
Η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, ενώ μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς τμήματα του οδικού άξονα που συνδέουν τους δύο οικισμούς με τα γειτονικά χωριά είναι γεμάτα πέτρες, κορμούς δέντρων και διάφορα άλλα αντικείμενα που… κατέβηκαν από του βουνό λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
Σπίτια γκρεμισμένα, κρύα από το νερό που «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του, διαλυμένες σκεπές και πατώματα, δρόμοι και σοκάκια γεμάτα λάσπη και λακκούβες συνθέτουν τις εικόνες Αποκάλυψης, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων.
Το αποχετευτικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες βλάβες, με σωλήνες να βγαίνουν μέσα από την επιφάνεια της γης, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, τα περισσότερα σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, κάνοντας ακόμα πιο δραματική την κατάσταση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι κάτοικοι των δύο χωριών, που δεν σταματούν να τονίζουν στις δηλώσεις τους πως «οι πολιτικοί τους ξέχασαν».
Ειδικότερα καταγγέλλουν πως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει αδρανής, καθώς πέντε ημέρες μετά την καταστροφή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική κινητοποίηση, με μόλις δύο μπουλντόζες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν κάνει την εμφάνισή τους προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Από τα πυρά τους δεν ξέφυγαν ούτε οι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, υπογραμμίζοντας ότι ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές και ο δήμαρχος του νησιού τους έχουν ξεχάσει. Οι μόνοι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με το lesvosnews.gr ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Φλώρος και ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου – Θερμής, Σταύρος Πολίτης.
Ώρες αγωνίας και το θαύμα του Αγίου Νικολάου
Οι μαρτυρίες των πληγέντων προκαλούν σοκ για την κατάσταση που αντιμετώπισαν την ώρα που οι ισχυροί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση «μαστίγωναν» τα σπίτια τους και τα ορμητικά νερά είχαν μετατρέψει τους δρόμους σε «χειμάρρους», καθιστώντας αδύνατες και εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις.
Όπως εξηγούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και θανάτους ανθρώπων, κυρίως μεγάλης ηλικίας.
Μια ηλικιωμένη από το Αμπελικό περιέγραψε το πώς τα ορμητικά νερά μπήκαν μέσα στο σπίτι της, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ειδικότερα, ανέφερε πως το σπίτι της υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ δεν δίστασε να ευχαριστήσει και δύο αλλοδαπούς, αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι εμφανίστηκαν την κατάλληλη στιγμή και της έσωσαν τη ζωή.
Παρόμοιες ήταν οι αναφορές και άλλων κατοίκων για την πολύτιμη βοήθεια αλλοδαπών.
Το ίδιο συγκλονιστικές ήταν και οι περιγραφές δύο ηλικιωμένων κατοίκων του Σταυρού για τον εφιάλτη που έζησαν και για την τύχη που τους χαμογέλασε την ύστατη στιγμή στη διάρκεια της απίστευτης θεομηνίας. Ο πρώτος ανέβηκε επάνω σ’ ένα τραπέζι και άρχισε να καλεί απεγνωσμένα σε βοήθεια, ενώ ο δεύτερος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα να πέσει με δύναμη πάνω σε παλιοσίδερα.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι του Αμπελικού μιλούν για θαύμα, βλέποντας την εκκλησία του Αγίου Νικολάου να μην έχει πάθει το παραμικρό και να βρίσκεται στη μέση ενός… βομβαρδισμένου τοπίου. Τόνοι λάσπης και βράχων που κατέβαιναν με τη βροχή προς την εκκλησία και το νεκροταφείο κυριολεκτικά πέρασαν δίπλα από το κτήριο, χωρίς να του προκαλέσει κάποιες σοβαρές ζημιές.
Ένας από τους κατοίκους ανέφερε ότι παρόλο που ξηλώθηκε ολόκληρο το πλακόστρωτο στον προαύλιο χώρο, παρέμεινε όρθιος μόνο ο Σταυρός.
Καταγραφή ζημιών
Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ζήτησε από τους πληγέντες να απευθύνονται για την προσκόμιση αιτήσεων και λοιπών δικαιολογητικών στις δημοτικές τους ενότητες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τις καταστροφές της θεομηνίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για τις ζημιές σε κτήρια και επιχειρήσεις, οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέτουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους στις δημοτικές ενότητες και εν συνεχεία αυτά τα έγγραφα θα διαβιβάζονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Νομού Λέσβου).
Αντίστοιχα, οι ζημιές σε οικοσκευές θα προωθούνται στον Δήμο Λέσβου και σε ό,τι αφορά σε καταστροφές φυτικού (ελαιώνες) και ζωικού (βοοειδή και αμνοερίφια μόνο) κεφαλαίου, καθώς και σε περιφράξεις, δίχτυα που σχετίζονται άμεσα με τις γεωργικές καλλιέργειες, οι αιτήσεις θα γίνονται στον τοπικό ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.
Πηγή: zougla.gr