Η είδηση έρχεται από την Ρώμη – το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ANSAmed»- έχει τουρκικό ”άρωμα” και μας αφορά. Μετά την διεκδίκηση των κουραμπιέδων από την Καβάλα τώρα έρχονται να διεκδικήσουν και τον καφέ.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Με τίτλο «Η Άγκυρα προσφέρει τουρκικό καφέ στη UNESCO», διαβάζουμε στο «ANSAmed» ότι το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την οργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι για να συμπεριληφθεί ο τουρκικός καφές στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με την είδηση αυτή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να συμπεριληφθούν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ο τουρκικός καφές.
Η ιστορία του καφέ
Είναι φανερό ότι η υπόθεση έχει και εμπορικό ενδιαφέρον! Όσον αφορά τον τουρκικό καφέ είναι γνωστή η διαμάχη με τον ελληνικό καφέ για το ποιός είναι ο αυθεντικός!
Η ”διαμάχη” είναι διαρκείας και σίγουρα δεν μπορεί ένας Οργανισμός όπως η UNESCO να αποδεχθεί ασυζητητί την ονομασία ”τουρκικός καφές”. Αφού εκτός από την ονομασία ”ελληνικός καφές” – που την χρησιμοποιούν πολλές χώρες πια, υπάρχουν και άλλες ονομασίες , όπως ”αρμενικός”, ”αραβικός” ”κυπριακός”, ”μεσανατολικός”,”βοσνιακός” κλπ με πιο διαδεμένο φυσικά τον ”αραβικό καφε”. Η παρασκευή του καφέ – με μικροδιαφορές – προέρχεται από τον αραβικό κόσμο και αυτή φαίνεται να είναι η κλασσική.
Οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει αναμμένα. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι ο σωστός τρόπος να ψήνεται ο καφές αυτός είναι πάνω στην άμμο- το κάνουν και πολλά καφενεία στην Ελλάδα. Από τους Άραβες λοιπόν έμαθαν τον τρόπο παρασκευής οι Οθωμανοί και από αυτούς διαδόθηκε στα Βαλκάνια- όχι ότι δεν υπήρχε πριν από τους Οθωμανούς. Η παρουσία του θεωρείται μακρά, πρέπει να υπάρχει από πολύ παλιά στην περιοχή, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διάφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η “Πόλις” είχε περί τα 300 με 500 καφενεία. Η διάδοση του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ’ όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.
Συνεπώς αναμένονται διπλωματικές μάχες στην UNESCO!
Πηγή: onalert.gr