Γράφει η Κωστελίδου Δ.
Εγκυμοσύνη… το θαύμα και η χαρά της ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν είναι ανεπιθύμητη και έρχεται στην εφηβεία;
Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στις έφηβες ανέρχονται σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στην χώρα μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καταλήγουν σε έκτρωση, ενώ λίγες είναι αυτές που φέρνουν τελικά στον κόσμο το παιδί.
Η έλλειψη ενημέρωσης στα νεαρά αγόρια και κορίτσια από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για την σεξουαλική ζωή και την προφύλαξη είναι το κυριότερο αίτιο για το ανεπιθύμητο συμβάν.
Η εγκυμοσύνη δημιουργεί πολλά προβλήματα στα νεαρά κορίτσια, με κυριότερο τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού καλούνται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να αναλάβουν υποχρεώσεις παράταιρες με την ηλικία τους.
Εκτός όμως από ψυχολογικά μπορεί να προκαλέσει και σωματικά προβλήματα στις έφηβες και η εγκυμοσύνη να είναι αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της ανωριμότητας του σώματος της κοπέλας να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα. Η πιο συνηθισμένη λύση είναι η έκτρωση, που πολλές φορές φαντάζει ως η μοναδική για τα παιδιά αλλά και για τις οικογένειές τους.
Υπάρχουν όμως και έφηβες που αποφασίζουν να κρατήσουν το παιδί και να το μεγαλώσουν μόνες τους, χωρίς την παρουσία του πατέρα και φυσικά με την βοήθεια της οικογένειας τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς του κοριτσιού είναι αυτοί που ουσιαστικά αναλαμβάνουν την ανατροφή του παιδιού, μέχρι η κόρη τους να ενηλικιωθεί.
Πιο σπάνια, η κατάληξη είναι ο γάμος ανάμεσα στα νεαρά παιδιά, που τις περισσότερες φορές είναι αποτυχημένος.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Οι έφηβες που βιώνουν μία τέτοια κατάσταση χρειάζονται την συμπαράσταση των δικών τους ανθρώπων, κυρίως της οικογένειάς τους. Ακόμη κι αν το λάθος προήλθε από επιπολαιότητα, οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά τους, να το συζητήσουν ήρεμα και να βρουν από κοινού μία λύση, προσέχοντας πολύ την εύθραυστη ψυχολογία του κοριτσιού.
Η πρόληψη είναι όπως πάντα η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις. Οι γονείς θα πρέπει να συζητάνε από νωρίς με τα παιδιά τους (ανεξαρτήτως φύλου) για τα σεξουαλικά ζητήματα και την αντισύλληψη, ώστε εκείνα να είναι πλήρως ενημερωμένα, όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν την σεξουαλική τους ζωή.
Προσοχή: Το άρθρο αυτό είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης παρακαλούμε απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Κωστελίδου Δόμνα/Pontos-News.Gr