Θεσσαλονίκη: Συμπλοκές μεταξύ εργαζομένων στους ΟΤΑ και ΜΑΤ
Διαδηλωτές-μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, αποδοκίμασαν τον πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ.Wolfgang-Obermaier, εκσφενδονίζοντας εναντίων του μπουκάλια νερού και καφέδες, κατά την είσοδό του σήμερα στο συνεδριακό κέντρο “Ν.Γερμανός” όπου διεξάγεται η 3η συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, του υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη κ.α.
Επίσης επιτέθηκαν σε δύο μέλη της γερμανικής αποστολής, προτού απωθηθούν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των εργαζομένων, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος εντός του χώρου της έκθεσης. Ωστόσο οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπο και κατάφεραν να φτάσουν έως το χώρο του συνεδρίου.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αναφέρθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης τόσο ο ίδιος ο πρόξενος όσο και οι κ.Fucthel όσο και ο κ.Στυλιανίδης.
«Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, χαίρομαι που κάποιοι διαδηλωτές μου πήραν κάποια από τα χαρτιά μου και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα», είπε ο κ.Obermaier μιλώντας στην συνέλευση και υποστήριξε πως παρεξηγήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ.Fuchtel. «Ισως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, πως η ελληνογερμανική συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση και από 3.0000 να γίνουν 1000.Ελπίζω να λύσουμε αυτές τις παρεξηγήσεις», ανέφερε.
Για το δικαίωμα των ανθρώπων στις δημοκρατίες να διαδηλώνουν μίλησε ο Γερμανός υφυπουργός. «Υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω από αυτές τις πύλες. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτης μιας δημοκρατίας», σημείωσε.
«Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες», είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός».
«Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.
«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Για πράξεις βίας που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά όρια και εκθέτουν τη χώρα, έκανε λόγο ο κ.Στυλιανίδης.
Eίπε συγκεκριμένα: «Ολοι ευαισθητοποιούμαστε και αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να μην χάσει κανείς την δουλειά του. Όλη η εθνική προσπάθεια γίνεται γι αυτό, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες. Αυτοί που πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια εκθέτει την χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια προσπάυθει8α για την οποία όλοι ματώνουμε. Είναι η προσπάθεια που γίνεται για να βρει η Ελλάδα τον βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε».
Ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα». Η συγκεκριμένη δήλωση είναι που άναψε τα αίματα με αποτέλεσμα τις σημερινές διαδηλώσεις.
Κατάληψη στο δημαρχείο – Έκαψαν σημαία της ΕΕ
Το δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατέλαβαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι με πορεία αποχώρησαν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός.
Φθάνοντας στο δημαρχείο, κατέβασαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκαψαν. Στη συνέχεια κατέλαβαν συμβολικά για λίγα λεπτά το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ανήρτησαν πανό, με κεντρικό τους σύνθημα να σταματήσουν οι απολύσεις.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της 3ης ελληνογερμανικής συνάντησης στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τους διαδηλωτές, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σημειώθηκε ένταση, αλλά δεν έδωσα συνέχεια».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν έχασε τα γυαλιά του, είπε πως «δεν ξέρω αν τα έχασα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Τα χάνω συνέχεια, γι’ αυτό και παίρνω γυαλιά των 3 ευρώ».
Το ίδιο ψύχραιμος και με τάση να υποβαθμίσει το γεγονός εμφανίστηκε και ο κ. Φούχτελ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δε δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές, ενώ για τις κινητοποιήσεις, τις χαρακτήρισε υποκινούμενες από διάφορες δυνάμεις.
Ο Γερμανός υφυπουργός, αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση και πολλά αρνητικά σχόλια, καθώς υποστήριξε ότι 1.000 Γερμανοί βγάζουν τη δουλειά 3.000 Ελλήνων, είπε ότι παραφράστηκαν τα λεγόμενά του.
Πάντως, πρόσθεσε πως δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.
Νωρίτερα μέσα στην αίθουσα, και ενώ έξω οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν, γινόταν γλέντι με τραγούδια και χορούς. Στο πλαίσιο της συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση από φοιτητές του ΑΠΘ και Γερμανούς, οι οποίοι σήκωσαν τον κ, Φούχτελ, που προσπάθησε να τραγουδήσει στα ελληνικά.
Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όσα συνέβησαν ήταν αναμενόμενα και απολύτως κατανοητά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως «δεν περιμέναμε να συμπέσει το συνέδριο με την ψήφιση των επώδυνων μέτρων».
Και σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Φούχτελ για 3.000 Έλληνες που κάνουν τη δουλειά 1.000 Γερμανών, συμπλήρωσε: «Και λίγα είπε ο κ. Φούχτελ. Αλλά παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του. Δεν εννοούσε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Εξάλλου, η δομή του γερμανικού συστήματος έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το ελληνικό, το οποίο πάσχει από γραφειοκρατία».
Πηγή: protothema.gr