Αιώνες προσπαθούν να εντοπίσουν οι επιστήμονες την αιτία που οδήγησε στην μυστηριώδη παρακμή του μινωικού πολιτισμού, του πρώτου λαμπρού πολιτισμού της Ευρώπης.
Επικρατέστερες αιτίες έχουν θεωρηθεί ως τώρα η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, αλλά και η κατάκτηση της προϊστορικής Κρήτης από τους Μυκηναίους.
Πρόσφατα όμως, μια νέα έρευνα οδηγεί τους επιστήμονες σε μια άλλη, πολύ πιο πειστική εκδοχή.
Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτούς τους ξένους και Έλληνες ερευνητές, οι Μινωίτες υπήρξαν θύματα της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα της εμφάνισης μιας σειράς απανωτών και μυθικών διαστάσεων ενός μετεωρολογικού φαινομένου τύπου Ελ Νίνιο.
Το Ελ Νίνιο είναι το φαινόμενο, στο οποίο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες. Μάλιστα, λέγεται πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.
Ο καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μιλγουόκι με ειδικότητα στις Επιστήμες της Ατμόσφαιρας, στο Κλίμα και στη Θεωρία του Χάους και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στην επιθεώρηση «Climate of the Past», Αναστάσιος Τσώνης, ισχυρίζεται πως το Ελ Νίνιο της εποχής των Μινωιτών ήταν τρεις φορές πιο ισχυρό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και διαρκούσε περισσότερο από δύο αιώνες.
To αποτέλεσμα, οδήγησε σε παρατεταμένη ξηρασία στην Κρήτη εξουθενώνοντας τον τοπικό πληθυσμό και οδηγώντας τον σταδιακά στο να εγκαταλείψει το νησί, μεταναστεύοντας είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην Κύπρο, η οποία, παραδόξως, βρισκόταν έξω από το πεδίο επιρροής του φαινομένου.
Πηγή: madata.gr