Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ συμβάλλοντας και φέτος στον εμπλουτισμό των σχολικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ το Νοέμβρη του 1973 με πρωτότυπα-άγνωστα ντοκουμέντα εξασφάλισε από την «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ 1940-’74 Κ.- Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (*) και θα διαθέσει σε ψηφιοποιημένη μορφή τα παρακάτω «σπαράγματα μνήμης» από το «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»:
A) το ιστορικό των γεγονότων με χαρακτηριστικές φωτογραφίες
Β) τις εκπομπές του παράνομου ραδιοσταθμού που εγκατέστησαν οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ – τις οποίες παραχώρησε ο δημοσιογράφος Ν. Ασλανίδης
Γ) σκαναρισμένα στην αυθεντική τους μορφή κείμενα-μηνύματα που μετέδωσε ο σταθμός πριν την εκκένωση της Πολυτεχνικής από αστυνομικές-στρατιωτικές δυνάμεις της Χούντας τα ξημερώματα της 18/11/1973
Δ) την ανταπόκριση για το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης που έστειλε κρυφά στο διεθνή τύπο ο δημοσιογράφος Χρ. Ζαφείρης, συγγραφέας του βιβλίου-ντοκουμέντου «Αντεθνικώς δρώντες 1971-1974, η Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Χούντας και η εξέγερση του Πολυτεχνείου», εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2011)
Ε) «Τα πέτρινα χρόνια της χούντας», ένα κείμενο για την εφτάχρονη δικτατορία των πολιτικών κρατουμένων-μελών του «Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-‘74» από τη Θεσσαλονίκη.
ΣΤ) την αγόρευση του δικηγόρου Ανδρέα Δραγάτση στη δίκη (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1975) των πρωταιτίων της σφαγής του Πολυτεχνείου. Ο Ανδρέας Δραγάτσης ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης των περισσότερων αγωνιστών/τριών της αντιδικτατορικής αντίστασης που δικάστηκαν στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο της Χούντας.
Τα παραπάνω ιστορικά υλικά σε ψηφιακή μορφή είναι στη διάθεση των σχολείων, στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της έκδοσής τους, από χτες Δευτέρα, από τα παρακάτω βιβλιοπωλεία που προσφέρθηκαν να μας εξυπηρετήσουν:
α) «το ΚΕΝΤΡΙ», Δημ. Γούναρη 22, πλ. Ναβαρίνου, τηλ. 2310275349
β) «το βιβλιοπωλείο της Σοφοκλέους 12» (γωνία με Κασσάνδρου), τηλ. 2310282004
Πηγή: thestival.gr