Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Λαογραφίας που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου το περασμένο Σάββατο.
Το θέμα του σεμιναρίου «Προσεγγίσεις στους παραδοσιακούς χορούς της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, Έρευνα – Διδασκαλία» αναπτύχθηκε διεξοδικά από τους σύνεδρους και όσοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου έφυγαν πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρία ειδικά δε, οι χοροδιδάσκαλοι και χορευτές που συμμετείχαν στο πρακτικό μέρος.
Οι εισηγητές, Γιάννης Δήμας, πανεπιστημιακός διδάσκων Χορολογία παραδοσιακών χορών Ελληνισμού, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μπάμπης Μούτσελος, τ. Σχολικός Σύμβουλος – Καθηγητής Φ.Α. – Χοροδιδάσκαλος, με μεγάλη γλαφυρότητα ανέπτυξαν τη θεματολογία τους, «Η χορευτική ταυτότητα της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης» και «Οι παραδοσιακοί χοροί μέσα από τους Συλλόγους» αντίστοιχα.
«Ομάδα πολιτισμού που συντηρεί το χορό» χαρακτήρισε ο κ. Δήμας τα μέλη των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων ενώ «Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες, Πόντιοι κλπ αποτελούν πολιτισμικές κοινότητες του ενός και αυτού ελληνικού Έθνους. Λουλούδια ενός κήπου, με διαφορετικό απλώς χρώμα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Απόλυτα αυθεντικός και γνήσιος στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου δίδαξε ρυθμολογία, χορολογία ενώ ανέλυσε τη μικροδεκάδα στη μετρική και τονικότητα του χορού, η οποία συνδέεται αποδεδειγμένα και άρρηκτα με τους αρχαϊκούς και δωρικούς ελληνικούς ρυθμούς.
«Οι Σύλλογοι συσπειρώνουν ανθρώπους με κοινά διακριτά χαρακτηριστικά. Όμως οι Σύλλογοι αυτοί δεν θα πρέπει να υπερτονίζουν τα διακριτά τους χαρακτηριστικά αλλά αντιθέτως να προβάλλουν την κοινή ελληνική τους καταγωγή. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας και ενιαίος…. Όσοι Σύλλογοι δεν έδωσαν την προσήκουσα βαρύτητα στο χορό, σήμερα δεν υπάρχουν …. Ο δάσκαλος που διδάσκει τα παιδιά μας χορό πρέπει να είναι παιδαγωγός και όχι ο τέλειος χορευτής» ανέλυσε με σωρεία επιχειρημάτων ο κ Μπάμπης Μούτσελος.
Ο κ. Μάκης Βέρρος, πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών συντόνισε τη συζήτηση εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά αφορώντα την αφομοίωση ή και την αστικοποίηση των Βλάχων στις κοινωνίες που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν.
Πηγή: taxydromos.gr