Στο Υπουργείο Εξωτερικών παρεδόθη τη Δευτέρα η απάντηση των Σκοπίων στην πρόταση Αβραμόπουλου για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ (είχε υποβληθεί στις 3 Οκτωβρίου του 2012).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η απάντηση θα μελετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Την απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Πόποσκι, προς τον κ. Αβραμόπουλο επέδωσε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Σάσο Στέβκοβ, στη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα.
“Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά. Ως παράδειγμα, θα ανέφερα την επιστολή της 31ης Ιουλίου 2012 από τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία παρουσιάσαμε μια σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του επιπέδου της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πόποσκι και εκφράζει την πεποίθηση ότι «κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών αξιών και οραμάτων για το μέλλον”.
“.. Σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να βρούμε λύση στη διαφορά για το όνομα, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή, καθώς και η απόφαση 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995 παρέχουν το πλαίσιο για τη σχετική διαδικασία», αναφέρει ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και ακολούθως κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).”
“Σημειώνοντας εξάλλου πως οι πολίτες των δύο χωρών αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, εκτιμά πως «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναμφίβολα μια διαδικασία που προσφέρει τέτοια προοπτική. Ούσα το παλαιότερο κράτος- μέλος από την περιοχή μας, η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε σίγουρα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και να οδηγήσει την περιοχή προς τα εμπρός. Οι πολίτες και οι επιχειρηματικές κοινότητες από τις δύο πλευρές των συνόρων χτίζουν γέφυρες συνεργασίας. Ως καλοί γείτονες, θα πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά στην εξάλειψη των φόβων από οποιαδήποτε απειλή. Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία και την κυριαρχία των δύο χωρών.”
Πηγή: newsnow.gr