Αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, έστω και με διαρροές οι οποίες αναμένονται λόγω των κλυδωνισμών στο ΠΑΣΟΚ και από τη σταθερή άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά.
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ συναντήθηκε εκ νέου το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε ενημερωτικό χαρακτήρα «για το πού βρισκόμαστε», αναφορικά τόσο στα μέτρα όσο και στον προϋπολογισμό. Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, απάντησε «αυτό κάνουμε, συνέχεια». Στο ερώτημα «εάν η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίσει, σημαίνει ότι δεν στηρίζει και την κυβέρνηση», απάντησε: «Δεν τα γνωρίζω αυτά. Θα φανεί».
Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε και το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων», ουσιαστικά απορρίπτοντας το αίτημα της συμπολιτευόμενης ΔΗΜΑΡ για κατάθεση των εργασιακών μέτρων σε διαφορετικό νομοσχέδιο από τα υπόλοιπα δημοσιονομικά.
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ
Η τελική στάση της ΔΗΜΑΡ για το πακέτο μέτρων θα καθοριστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.
Την ανάγκη ψήφισης των μέτρων αναμένεται να επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς στους βουλευτές της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στη 1 μετά το μεσημέρι.
Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική κρίση συνεχίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο., αλλά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε χθες πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τα μέτρα, με την Ιπποκράτους να ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξουν περισσότερες από 6 «διαρροές», κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, χωρίς να υπολογίζονται γαλάζιες απώλειες θα είχε ως αποτέλεσμα η συνολική δύναμη των δύο κομμάτων να περιοριστεί στους 153 βουλευτές.
Τα σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο αποσκίρτησης τουλάχιστον 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου θα επιθυμούσε να βρει έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ η μονομερής δήλωση του κ. Σαμαρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο πιο ασφαλής προς αυτή την κατεύθυνση δρόμος θα ήταν η αναβολή συζήτησης των εργασιακών, κάτι ωστόσο που δεν αποδέχεται η τρόικα και ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ.
Εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο μιας νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών, «εφόσον όμως υπάρχει περιθώριο να προκύψει κάτι θετικό». «Αν είναι να καταλήξει άκαρπη, είναι προτιμότερο να μην πραγματοποιηθεί» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογισθούν τους κινδύνους». Η τελευταία φράση αφορά κυρίως την πλευρά των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φείδονται καλών λόγων για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και την προσπάθειά του να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο της «εθνικής ευθύνης», όπως λένε.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει την αντιπολιτευτική του στάση στην ΚΟ του που θα συνεδριάσει την Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη ενάντια στα μέτρα.
Επίσης, σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι από τη δόση των 31,5 δισ. ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να διοχετευθεί στην αγορά και τονίζει ότι για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίου και της συγκυβέρνησης.
«Κατανοούμε την προσπάθεια να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και η συζήτηση αποκλειστικά στους συσχετισμούς, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα, όμως δεν συμμετέχουμε στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από το μείζον, που είναι αυτά καθαυτά τα μέτρα με τα οποία πυροδοτείται περαιτέρω η ανεργία, συντηρείται και παγιώνεται η ύφεση και ανακυκλώνεται η κρίση, δίχως ελπίδα και προοπτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.
Φυσικό επακόλουθο της καταστροφικής τους πολιτικής, είναι η διάλυση της συγκυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων, σημειώνει η Χρυσή Αυγή.
Το ΚΚΕ ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, αναφέροντας ότι ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη και σημείωσε ότι «κανένας βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας δεν δικαιολογείται να ψηφίσει την σφαγή των δικαιωμάτων του λαού».
Πηγή: skai.gr