Στη «μάχη» για την κατάκτηση του ιδανικού βάρους οι άνθρωποι επιστρατεύουν τα πάντα, από μια λογική δίαιτα μέχρι τις πλέον επικίνδυνες και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.
Ορισμένες εξ αυτών δεν μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαιτητικές τακτικές που σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται επικίνδυνες και έχουν σοβαρές παρενέργειες για την υγεία.
Η παράλειψη γευμάτων, η ζύγιση σε καθημερινή βάση, ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων ή η αντικατάσταση τροφών με συμπληρώματα για την διόρθωση διατροφικών λαθών, είναι οι συχνότερες μέθοδοι που οι άνθρωποι επιλέγουν για να χάσουν βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, οι πρακτικές αυτές σπάνια προκαλούν μείζονα προβλήματα υγείας, διότι δεν εφαρμόζονται επί μακρόν.
Παρακάτω αναφέρονται οι πλέον επικίνδυνες πρακτικές απώλειας βάρους, που θα πρέπει να αποφύγετε να υιοθετήσετε όταν κάνετε δίαιτα.
1. Πείνα, νηστεία ή δίαιτα ελάχιστων θερμίδων
Ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να συντελέσει σε απώλεια βάρους, αλλά μαζί ο οργανισμός θα χάσει πολύτιμη μυϊκή μάζα και αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία, πέραν της ταχείας ανάκτησης των περιττών κιλών.
Επομένως, μην περιορίζετε τις ημερήσιες θερμίδες σε λιγότερες από 1.200, διαφορετικά θα δυσκολευθείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ενέργεια και να ικανοποιήσετε το αίσθημα της πείνας.
2. Αμφίβολα συμπληρώματα διατροφής και χάπια διαίτης χωρίς συνταγή γιατρού
Αν κάτι είναι παρά πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε έτσι είναι! Τα χάπια αδυνατίσματος και τα διάφορα μαντζούνια και παρασκευάσματα που μπορεί να αγοράσει κανείς χωρίς συνταγή γιατρού στο φαρμακείο ή μέσω Internet, είναι αναποτελεσματικά, όχι πάντα ασφαλή ή ικανά να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.
«Τα περισσότερα χάπια αδυνατίσματος δεν είναι τίποτα περισσότερο από παρασκευάσματα καφεΐνης και διουρητικών που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση του οργανισμού και να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών», εξηγεί η Δρ Ντίεκμαν διευθύντρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις των ΗΠΑ.
«Ξεχάστε λοιπόν χάπια διαίτης και συμπληρώματα διατροφής», λέει η Δρ Μόλοου και επικεντρωθείτε σε σωστή και υγιεινή διατροφή για ορθή απώλεια βάρους.
3. Καθαρτικά ή προγράμματα αποτοξίνωσης
Η κάθαρση του εντέρου για τη διενέργεια κολονοσκόπησης είναι αναγκαία και ιατρικώς επιβεβλημένη, αλλά η χρήση των καθαρτικών για να καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες, είναι τελείως παράλογη. Τα καθαρτικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, λόγω αποβολής υγρών και κοπράνων, αλλά ενέχουν κινδύνους αφυδάτωσης και ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να «καθαρίσετε» το σώμα σας, καταναλώστε άφθονο νερό και φάτε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
4. Εμετός
Ο εμετός ή η μάσηση τροφής και η μη κατάποσή της καθώς και η χρήση ήπιων καθαρτικών σκευασμάτων, είναι επικίνδυνη. «Οι ανθυγιεινές και επικίνδυνες αυτές πρακτικές δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ κυρίως των νεαρών γυναικών, αλλά ενέχουν κινδύνους για την υγεία και είναι το πρώτο βήμα για την εκδήλωση διατροφικών διαταραχών», εξηγεί η Δρ Ντίεκμαν.
Επίσης ο συχνός εμετός μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια υγρών, η οποία με τη σειρά της να εδραιώσει αφυδάτωση του οργανισμού και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Μπορείτε να τρώτε και να πίνετε με υπευθυνότητα ώστε να εδραιώσετε ένα υγιεινό και ασφαλές πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αν δεν τα καταφέρνετε μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
5. Υπερβολική εκγύμναση
Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον μέσο άνθρωπο. Προκαλεί μεγάλη ένταση στο σώμα, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμών, αφυδάτωσης και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, ενώ ψυχολογικά η γυμναστική μετατρέπεται σε τιμωρία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Αθλητιατρικής και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνουν την άθληση καθημερινά για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά με μέτρια ένταση ή εναλλακτικά 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα σε εντατικό ρυθμό.
6. Νόμιμες και μη ουσίες
Η χρήση ουσιών πέραν των συνταγογραφούμενων για την απώλεια βάρους είναι θανάσιμο λάθος και ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία.
«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση ουσιών, όπως η κοκαΐνη, τα σπιντάκια, τα φάρμακα για το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, τα αντιδιαβητικά ή τα σκευάσματα για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, ενέχουν μόνο κινδύνους για την υγεία και κανένα όφελος ως προς την απώλεια κιλών», υπογραμμίζει η Δρ Μόλοου.
7. Κάπνισμα
Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί αποκηρύσσουν το κάπνισμα, λόγω των αναρίθμητων κινδύνων που έχει για την υγεία, ειδικά των νέων ανθρώπων και των παιδιών, πόσο μάλλον ως στρατηγική απώλειας βάρους.
Η νικοτίνη έχει διαπιστωθεί ότι καταστέλλει την όρεξη, αλλά οι επιπτώσεις του τσιγάρου ξεπερνούν κατά πολύ το υποτιθέμενο όφελος για την σιλουέτα.
Το κάπνισμα είναι επιβλαβές σχεδόν για κάθε όργανο του σώματος, προκαλώντας καρκίνους, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και άλλες παθήσεις ενώ μειώνει το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών γενικά.
Οι καλύτερες τακτικές απώλειας βάρους
Επιλέξτε μια δίαιτα που είναι αποτελεσματική για σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καλύτερη διατροφή είναι αυτή στην οποία μπορείτε να μείνετε πιστοί σε βάθος χρόνου. Με την κοινή λογική, ακούστε το σώμα σας και επιλέγετε με σύνεση τι θα φάτε, αντί να καταφεύγετε σε ακριβά, επικίνδυνα και αναποτελεσματικά προγράμματα απώλειας βάρους ή προϊόντα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
Ζητήστε τέλος τη βοήθεια ειδικών, αν πιστεύετε ότι οι μέθοδοι απώλειας βάρους που εφαρμόζετε δεν είναι σωστές.
health.in.gr, WebMD
Πηγή: iator.gr