Στη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το επίδομα θέρμανσης προχωρά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων και την ένταξη στο νέο καθεστώς περισσότερων οικογενειών που πλήττονται σήμερα από την κρίση.
Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μελέτησαν τις δυνατότητες «χαλάρωσης» των αρχικών κριτηρίων θέτοντας νέα στοιχεία προς επεξεργασία στο σχετικό σύστημα του Taxisnet, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών αντοχών.
Η απάντηση που έλαβε το Σαββατοκύριακο ο κ. Μαυραγάνης από την ηγεσία της ΓΓΠΣ ήταν θετική και έτσι άναψε το «πράσινο φως» για να αυξηθούν τα όρια των κριτηρίων, τα οποία εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται να οριστικοποιηθούν ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα νοικοκυριά στο νέο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου, που άρχισε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ανέβηκε στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία μειώθηκε αντίστροφα ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης (από τα 412 ευρώ).
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Ο σχεδιασμός του υπουργείου, όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος, προβλέπει:
– Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
– Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά.
Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
– Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
– Η χορήγηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
– Υπάρχει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
– Η πληρωμή γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
– Η αποζημίωση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
– Υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.λπ.).
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται ως εξής:
Α’ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 900 ευρώ.
Β’ Ζώνη: Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.
Γ’ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.
Δ’ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ.
Κατανάλωση ανά ζώνη
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α ΖΩΝΗ 25
Β ΖΩΝΗ 15
Γ ΖΩΝΗ 8
Δ ΖΩΝΗ 5
Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.
Πηγή: hbnews.gr