Γεύση από τις ιστορικές ημέρες του 1912 θα πάρει η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του διπλού εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου. Η πόλη για κάποιες ώρες δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη Θεσσαλονίκη του 2012, αλλά θα μεταφερθεί 100 χρόνια πίσω και θα ζήσει την ιστορική αναπαράσταση της εισόδου στην πόλη του Ελληνικού Στρατού και την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.
Το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου το ρολόι του χρόνου θα γυρίσει πίσω και η Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει μια άλλη εικόνα. Περίπου 40 έφιπποι με ρούχα εποχής, καθώς και στρατιώτες θα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπως περίπου και το 1912, την ίδια στιγμή που δεκάδες αλιευτικά σκάφη με ελληνικές σημαίες θα πλέουν στον Θερμαϊκό, θυμίζοντας τις στιγμές της απελευθέρωσης.
Η πομπή -όπως γνωστοποίησε χτες ο ΥΜΑΘ Θόδωρος Καράογλου που είναι ο διοργανωτής των εκδηλώσεων- θα ξεκινήσει από την περιοχή των Δικαστηρίων και στη συνέχεια θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την πλατεία Δημοκρατίας, την Καραολή – Δημητρίου, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την Ιωνος Δραγούμη, την εκκλησία του Αγίου Μηνά, την πλατεία Ελευθερίας, την Αγίας Σοφίας και τη λεωφόρο Νίκης, για να καταλήξει στον Λευκό Πύργο. Μάλιστα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τέσσερις στάσεις. Η μία στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ), η δεύτερη στον Αγιο Μηνά, όπου εκεί στεγαζόταν η τότε Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, όπου το 1912 βρισκόταν το ελληνικό Προξενείο, και, τέλος, στον Λευκό Πύργο, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας που έγινε την 28η Οκτωβρίου του 1912.
Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, το ΥΜΑΘ θα διοργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα παίξουν για πρώτη φορά από κοινού στη Θεσσαλονίκη οι φιλαρμονικές των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (η συναυλία θα γίνει την Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ), ενώ μετά τη επίσημη δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου, που θα γίνει στον Αγιο Δημήτριο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των κειμηλίων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στο ΥΜΑΘ.
Τόσο η δοξολογία όσο και η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Κάρολου Παπούλια και του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Καράολγου, θα δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις και θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη ημέρα που θα γίνει η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Εντυπωσιακά και στο πνεύμα της εποχής («Οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης δεν θα κοστίσουν ούτε ένα ευρώ στον κρατικό κορβανά, καθώς καλύφτηκαν από χορηγίες» σημείωσε ο κ. Καράογλου) θα είναι και τα κειμήλια που θα εκτεθούν στην έκθεση του ΥΜΑΘ. Μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου του Α΄, το γραφείο πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη παράδοσης της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλα πολλά ιστορικά αντικείμενα της εποχής.
Πηγή: dimokratianews