Η φωτιά μας έδινε φως για χιλιάδες χρόνια, η λάμπα πυρακτώσεως «έζησε» πάνω από 100 χρόνια και η λάμπα χαμηλής ενέργειας κατάφερε να επιβιώσει για δύο δεκαετίες. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η λάμπα LED. Σήμερα οι λάμπες LED φωτίζουν το σπίτι με ζεστό, ευχάριστο φως χάρη στις διόδους που εξοικονομούν ενέργεια. Σε λίγο καιρό θα καταστήσουν παρωχημένες τις άλλες πηγές φωτισμού.
Αυτή την εποχή γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της λάμπας πυρακτώσεως. Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι ισχυρές, λευκές φωτοδίοδοι θα είναι η φωτεινές πηγές του μέλλοντος. Οι σύγχρονοι φωτοδίοδοι εκπέμπουν ένα ζεστό και ευχάριστο φως, έχουν απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής –πάνω από 25.000 ώρες– και δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα. Αυτοί θα ήταν επαρκείς λόγοι ώστε να επιλέγουμε διόδους αντί άλλων φωτεινών πηγών αλλά η φήμη των φωτοδιόδων οφείλεται πάνω απ’ όλα στο ότι δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια.
Για το λόγο αυτό είναι φιλικές στο περιβάλλον. Η χρήση φωτοδιόδων μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4/5 και να ελαττώσει στον ίδιο βαθμό τους ρύπους CO2.
Το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γη χρησιμοποιείται για φωτισμό. Μόνο στην Ευρώπη είναι σταθερά αναμμένες οκτώ δισεκατομμύρια λάμπες πυρακτώσεως. Όταν θα έχουν πλέον καεί, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αποτελεσματικότερες πηγές φωτός. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επενδύσει σε συμπαγείς φωτολυχνίες που στην καθημερινή γλώσσα ονομάζονται ενεργειακές λάμπες.
Οι λάμπες αυτές όμως συγκριτικά εκπέμπουν κακής ποιότητας φωτισμό, συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυξομειωτή έντασης και περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνη ουσία.
Εκτός αυτού δεν ανάβουν αμέσως – πρέπει να ζεσταθούν πρώτα για να φτάσει στο μάξιμουμ η ένταση του φωτός. Αυτά τα προβλήματα δεν συναντώνται στη νέα γενιά φωτοδιόδων, ενώ σε σχέση με την αποδοτικότητά τους –δηλαδή, την ποσότητα εκπεμπόμενου φωτός ανά καταναλισκόμενο watt– προηγούνται οριστικά πλέον των ενεργειακών λαμπτήρων.
Πηγή: scienceillustrated.gr