Η επιφάνεια των πάγων στην Αρκτική το φετινό καλοκαίρι ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, πέφτοντας σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα του προηγούμενου ρεκόρ, το 2007, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τα Χιόνια και τους Πάγους (NSIDC).
Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως τα κομμάτια επιπλέοντος πάγου μειώθηκαν έως και στα 3,4 εκατ. τετρ.χλμ στις 16 Σεπτεμβρίου, επιφάνεια που μοιάζει να είναι η μικρότερη συγκέντρωση της χρονιάς, τονίζει το Κέντρο στην ιστοσελίδα του.
Αυτή είναι επίσης η μισή από την ελάχιστη επιφάνεια που κανονικά καταλαμβάνουν οι αρκτικοί πάγοι στη διάρκεια της θερινής περιόδου για πάνω από τρεις δεκαετίες, τονίζει το NSIDC.
«Βρισκόμαστε πλέον σε άγνωστο έδαφος», τονίζει εμφατικά ο διευθυντής του Κέντρου Μαρκ Σερέζε.
«Καθώς γνωρίζουμε από πολλού χρόνου πως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και πως οι πλέον εμφανείς αλλαγές αρχικά παρατηρούνται στην Αρκτική, λίγοι ήταν εκείνοι μεταξύ ημών που ανέμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήσαν τόσο σύντομες», προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.
Το ρεκόρ τήξης των πάγων στην Αρκτική του 2007 ξεπεράστηκε στις 18 Αυγούστου, όταν η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων στην περιοχή έπεσε στα 4,10 εκατ. τετρ.χλμ από 4,17 εκατ. τετρ.χλμ που ήταν το 2007.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, η έκταση των πάγων έπεσε κάτω από τα 4 εκατ. τετρ.χλμ, καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις μέσω δορυφορικών λήψεων πριν 33 χρόνια, τονίζει το NSIDC.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη των ειδικών που σε ημερίδα που οργάνωσε το Όργανο για την Πληροφόρηση της Παγκόσμιας Βιοποικιλότητας (GBIF) στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας, τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τα πάντα στον πλανήτη, από τις καλλιέργειες καφέ έως τους κοραλιογενείς υφάλους και τις αλεπούδες της Αρκτικής και πως και μία έστω μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα απέβαινε καταστροφική για πολλά φυτά και ζώα της Γης.
«Στους 2 βαθμούς Κελσίου έχεις επιπτώσεις. Ο μύθος πως 2 βαθμοί αποτελούν ένα ασφαλές επίπεδο δεν ευσταθεί. Κι όταν ξεπερνάς τους 2 βαθμούς οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αρχίζουν να αυξάνονται τάχιστα στα περισσότερα μέρη του κόσμου», τονίζει ο Τζεφ Πράις, συνονιστής της Ομάδος Ουάλας, μίας διεθνούς οργάνωσης που ερευνά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πάνω σε 50.000 είδη της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας.
Ο Πράις τόνισε πως, φερ’ ειπείν, οι καλλιέργειες καφέ θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και σε περισσότερο σκιερά μέρη, καθώς θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Αυτό θα φέρει τις καλλιέργειες καφέ όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με τα φυσικά περιβάλλοντα και τα ζώα και φυτά που μεγαλώνουν εκεί.
Άλλο ηχηρό παράδειγμα, η επιβίωση της αλεπούς της Αρκτικής, η οποία θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις όσο οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την αναζήτηση της κύριας τροφής τους, τα λέμινγκς. Σε μία κακή χρονιά των λέμινγκς, δεν πρόκειται να γεννηθούν πολλές Αρκτικές αλεπούδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Όμως και κόκκινες αλεπούδες, εξαδέλφες των Αρκτικών, επίσης μετακινούνται προς τον βορρά καθώς αυξάνεται νοτιότερα η θερμοκρασία.
Πηγή:zougla.gr